Az orvos válaszol. Sokan már átestek a fertőzésen vagy éppen jelenleg otthon vannak. Annak jártunk utána, mit tegyünk az egészségünk visszaállítása érdekében.

Aki válaszol: dr. Paraicz Gábor, a kórház tüdőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa , Tolna Megyei Balassa János Kórház

– Amennyiben átestünk már a betegségen, mire figyeljünk oda oda?
Ha a koronavíruson átesett egyén teljesen tünet-, illetve panaszmentes, akkor a betegség – mint egyéb vírusinfekció esetén is – gyógyultnak tekinthető.
 
– Ha előtte rendszeresen edzettünk, akár sétáltunk, futottunk, tornásztunk. Akár csak hobbi szinten is, akkor fokozatosan elkezdhetjük-e az edzéseket? Vagy hagyjunk ki néhány napot, esetleg hetet?
Igen – az előző válaszra visszautalva -, panaszmentesség esetén az edzést újra elkezdheti. Amennyiben terhelésre jelentkező fulladást, vagy gyengeséget érezne, mindenképpen a fokozatos, légszomjjal nem járó fizika terhelés javasolt. Tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzést követő időszakban előfordulhatnak különböző légzőszervi, illetve szív-, érrendszeri szövődmények, ezért mindennemű fokozódó, vagy újkeletű panasz esetén javasolt orvoshoz fordulni.
 
– A vitaminpótlás terén mire figyeljünk különösen oda?
Hasonlóképpen, mint egyébként: normál mennyiségű vitaminbevitel javasolt, melyet a megfelelő egészséges táplálkozás biztosít. A fokozott vitaminbevitel, illetve a Covid prognózisa között egyértelmű pozitív összefüggés nincs.
 
– Vannak-e, vagy lehetnek-e esetleg olyan tünetek, amik hosszabb távon múlnak el? Van-e általános tapasztalat? Persze nyilván mindenkire máshogy hat a betegség.
Eddigi tapasztalataink szerint, a leggyakrabban elhúzódó tünetek az imént említett, terhelésre jelentkező légszomj és gyengeség. Emellett gyakoriak a pánikszindrómának megfelelő tünetegyüttes, vagy különböző neurológiai tünetek (pl.: szédülés, egyensúlyzavar, memóriazavar, ízérzés- és szaglászavar), néha egyre ritkábban előforduló, enyhe mellkasi  fájdalom. 

– Esetleg ajánlott-e életmódváltás vagy -változtatás azért, hogy az immunrendszerünket, a fizikai képességünket megerősítsük? Olyanra gondolok, hogy például iktassunk be napi félóra sétát, szezonális gyümölcsök, zöldségek jelentősége, folyadék minősége mennyisége… 
Az egészséges életmód és egészséges táplálkozás a Covid-tól függetlenül, mindenki számára javasolt. A betegségből való felgyógyulás azonban nem véd az esetleges újrafertőződéstől. A COVID megelőzése szempontjából a legfontosabb védekezés a védőoltás felvétele, amelyre lehetőség van a háziorvosnál, illetve a kórházi oltóponton. Az oltóanyag-választásról és az oltás beadásának időpontjáról az oltóorvos ad javaslatot. Az orrot-szájat elfedő maszk viselésére, a gyakori kézfertőtlenítésre és a szociális távolságtartásra közösségben és zárt térben továbbra is szükség van.