Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Egy kívül-belül megújult iskolába térhetnek vissza a gyerekek szeptembertől

Befejeződött a Szekszárdi Baka István Általános Iskola energetikai korszerűsítése. 1983-tól használták folyamatosan az épületet. Azóta egy névváltoztatásra is sor került. 5-ös számú általános iskolából Baka István Általános Iskola lett. Fennállásának közel négy évtizede alatt kívülről és belülről nem sokat változott, csupán kisebb felújításokat eszközöltek az épületen. 2016-ban egy európai uniós pályázatnak köszönhetően nyert 578 millió forint támogatást a város az iskola energetikai korszerűsítésére.

"A köszöneté a főszerep. Nagyon sokan dolgoztak nagyon sokat ahhoz, hogy az intézményünk ilyen szépen megújult." – mondta Pál Tibor, a Baka István Általános Iskola igazgatója.

Gyurkovics János, Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere is azt az összefogást hangsúlyozta az iskola és a kivitelező SZ+C Stúdió Kft. között, ami nélkül nem készülhetett volna el határidőre a beruházás.

Mit nyert ezzel a város?

"A projekt eredményeképp közel 600 gyermek napközbeni tanulása válhatott komfortosabbá, emellett az iskola épülete fenntarthatóbb lett, a városlakók pedig egy külsőleg is megújult intézményt tudhatnak magukénak." – áll a projekt mellé kiadott tájékoztató füzetben.

A majdnem hatezer négyzetméteres alapterülettel rendelkező iskola épülete átfogó felújításon esett át a kivitelezés 180 napja folyamán. Hőszigetelték a homlokzatot, felújították a fűtésrendszert, a nyílászárókat korszerű műanyagra és fémre cserélték. Az aula felett felülvilágítokat alakítottak ki, hogy természetes fény juthasson az épületbe, valamint füst esetén ugyanez a rendszer gondoskodik annak kivezetéséről. Az épületbe beépítettek egy úgynevezett négyzónás hőszivattyú rendszert. Gipszkartonból készültek az álmennyezetek és különböző burkolatok. Szigetelték a tetőt, hogy a csapadékvíz ne juthasson be. A megújuló energiára is fordítottak figyelmet. A tetőn egy napelemes rendszer került elhelyezésre. Ezen kívül még rengeteg villanyszerelési munka is bőven adott feladatott az ott dolgozó szakembereknek.

"Terveink, elképzeléseink még vannak. Ha a lehetőségekkel párosulnak, akkor fognak a következő lépésben ezek fognak megvalósulni." – fogalmazott Gyurkovics János alpolgármester.

Az igényekkel kapcsolatban már egyeztettek. Következő lépésként pályázati forrásból szeretnék bővíteni a meglévő hőszivattyú rendszert, hogy ne csak fűteni, hűteni is lehessen az iskolában – tette hozzá Pál Tibor igazgató. Az iskolavezető szerint nem volt egyszerű időszak, amiben hol a járvány játszott közre, hol pedig az, hogy a felújítás egybeesett a tanítási idővel. De ha körbenézünk, akkor mindez megérte, hiszen egy nagyon szép iskolába térhetnek vissza szeptemberben a gyerekek – zárta az igazgató.

Fotó: Szilasi Szabolcs