Lily Ebert 97 évesen a TikTok nevű applikáció egyik populáris alakja lett. A bonyhádi származású nőt és egész családját 1944-ben deportálták a Perczel Mór utcai házukból az auschwitzi táborba. Szinte az összes családtagja meghalt a horrorisztikus helyen, de ő és két nővére túlélte. Miután az amerikaiak felszabadították a tábort, előbb Svájcba, majd Angliába ment, ahol ma is több leszármazottja él.

Az üzenet

A felszabadítás után egy amerikai katona Németországban adott neki egy bankjegyet, amelyre azt írta; "Sok boldogságot az új élethez!" Lily dédunokája, Dov Forman segített neki létrehozni a TikTok oldalt, ahová számos videót töltenek fel folyamatosan.

Unoka segít a TikTok-ban

Ezek többségében Lily angolul számol be az auschwitzi tábor viszontagságairól és az ottani életről. Elmondása szerint azért mesél borzasztó élményeiről, hogy a fiatal generációban tudatosságot ébresszen és hasonló dolog többé ne történhessen meg senkivel. Lily pár videóban magyarul is megszólal, így megmutatta, hogy egyáltalán nem felejtette el anyanyelvét, sőt nagyon szereti hazánkat, pedig 1944 óta nem Magyarországon él. 
Az asszony tavaly a koronavírus is legyőzte és történeteivel egymillió követőt szerzett az oldalon.

fotó: skynwes