Kezdőlap KIEMELT

Viszlát maszk! – Megvan az 5,5 millió beoltott

Hand Throw surgical mask in the trash can. Disposable surgical mask, air face mask. Hygienic mask on white background, Freedom from ccorona virus (COVIT-19)

A hivatalos kormányzati oldalon jelent meg, hogy elértük a bűvös számot. Az enyhítések holnap reggeltől életbe lépnek. 

No de mi is változik mostantól? 

Annyi biztos a legnagyobb változás a maszkok viselését érinti, ugyanis megszűnik a kötelező maszkviselés a legtöbb helyen, így például a boltokba sem kell majd maszkot húzni, de ugyanígy a tömegközlekedés eszközökre sem lesz kötelező. Továbbra is kell majd azonban viselni a maszkot a kórházakban és szociális intézményekben, 

Védettségi kártya nélkül is több lehetőség lesz 

Védettségi igazolvány nélkül is szabad a belépés a vendéglátóüzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra, vagyis a színházakba és a különböző előadásokra.
Megszűnnek az üzletekre vonatkozó, tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is. 

Több rokont is hívhatunk

Szintén enyhülnek a családi rendezvényekre vonatkozó korlátozások. Magánrendezvényre már a korábbi 50 fő helyett 100 is jöhet, a lakodalmakon pedig akár 400 fő is rophatja. 

Lesz azonban szerepe a védettségi igazolványnak

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében továbbra is él az a szabály, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. 18 év alatt is csak igazolvánnyal vagy olyan személy felügyelete alatt, aki rendelkezik a védettségi igazolvánnyal.