Neve egybeforrt a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeummal.

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Gaál Attila régész, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyugalmazott, címzetes igazgatója hosszú betegséget követően életének 78. évében elhunyt."

Ezzel kezdte a szomorú hírt az intézmény.  A szekszárdiak közül szinte mindenki ismerte. Mindenhol ott volt, találkozhattunk vele, munkásságát méltatja a hatalmas ódon falú múzeum. Bár Nyíregyházán született, ízig-vérig szekszárdi volt.

Végigjárta a ranglétrát

1969-től 1973-ig a szekszárdi Béri Balogh Ádám múzeum történészeként dolgozott, 1973-tól már régészként, majd igazgatóhelyettesként, igazgatóként 1994-től 2011-ig, nyugdíjba vonulásáig. Fő kutatási területe a középkori és török hódoltságkori régészet volt. Számtalan ásatás vezetése fűződik a nevéhez: többek között 1975 és 1977 között Dombóvár-Békatópusztán egy balkáni eredetű népesség temetőjét, 1975-1986 között Szekszárd-Újpalánk 16-17. századi török palánkvárát.

Szerelme volt a búvárkodás

Búvárvizsgát téve 1987-től a Duna bölcskei szakaszán irányította a nagyméretű késő római kikötőerőd búvárrégészeti feltárását. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztályának alapító tagja.

Régészeti vezetője volt a dél-afrikai-magyar együttműködésben megkezdett hajófeltárási munkálatoknak Fokvárosban.

Maradandót alkotott

Igazgatósága idején a szekszárdi múzeum is komoly eredményeket könyvelhetett el az autópályák építéséhez kapcsolódó, több százezer négyzetmétert érintő megelőző feltárások és feldolgozások tekintetében, illetve a 2005-ben megnyitott „Örökségünk” című kiállítás megszervezésében.

Munkásságát a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, a Tolna Megyei Önkormányzat Beszédes József-díjával és Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettel ismerték el.

Dr. Gaál Attilát a Wosinsky Mór Megyei Múzeum saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.