Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Elszállhatnak az ingatlanárak, semmi jóval nem kecsegtetnek az elemzők

Emelkedéssel indult az év az építőiparban, a háború azonban mindent felülírt. Az ágazat kilátásait az alapanyagellátás akadályai és a munkaerőhiány miatti bizonytalanság még tovább rontotta.

Ezt állapították meg az MTI-nek nyilatkozó szakértők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva. Horváth András a Takarékbank vezető elemzője szerint még a beszerzési problémák, az évek óta tartó erőteljesen bérinfláció folytatódása ellenére is erős éve lehet az építőiparnak, ugyanakkor az alapanyaghiány és a beruházási költségek kiugró növekedése negatívan hathat piacra.  

Földi Tibor a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke úgy látja, az ukrajnai háború és az infláció hatására sem változott az év eleje óta tapasztalható erős újlakáspiaci kereslet. A hosszabb távú várakozásokat illetően viszont már óvatosabban nyilatkozott, mert ahhoz, hogy ez a kereslet ne csökkenjen jelentősen, a zöldhitel-program folytatására van szükség. Hozzátette: ha szűkül a kínálat, tovább emelkednek a kivitelezési költségek, ami az újépítésű otthonok árait még feljebb nyomhatja A nyersanyagok hiánya és drágulása, valamint az energiaárak további jelentős emelkedése nagy mértékben drágítja a kivitelezést, ráadásul ez a költségoldali nyomás várhatóan tovább erősödik. 

Mindez azt is jelenti, hogy elkerülhetetlen az újlakásárak további növekedése, véli az elemző. Földi Tibor kiemelte: a zöldhitel-program folytatása mellett az alacsony áfakulcs megtartása is fontos lenne, hogy kordában lehessen tartani az árakat.