Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Mint a legszebb kék leányszem, 
Mint a nyájas, őszi ég, 
A szegszárdi szőlőfürtnek
Szeme olyan tiszta kék. – éneklé meg a Bordalban Garay János.

Olvasónkat nem hagyta nyugodni

Még október elején érkezett szerkesztőségünkbe a kivágott szőlő tőke fotója, rajta gazdagon terméssel. Máshol se szebb, de a szekszárdi borvidéken egyenesen vétek ez a cselekedet.

Újabb fényképet kaptunk, melyben olvasónk azt panaszolja, hogy

„nem értem miért nem lehet megbecsülni, azt ami van. Ennyire nem számít a szőlő itt?”

A fotók azt bizonyítják, azóta nem sok minden változott a szőlőágakkal. Kivágták és pont.

Persze bízunk abban, hogy ez egyedi eset, de egy biztos, valóban nem méltó egy történelmi borvidékhez ez a hozzáállás.


Olvasói megkeresésre mutatjuk a képet. Szekszárd borvidék. Idilli dimbes-dombos tájai elkápráztatják az ide érkező turistákat, s valljuk be mi, szekszárdiak is gyönyörködünk a táj nyújtotta látványban.

Ahol a szőlő tiszteletet érdemel

"A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen."

A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér.

Nem illik!

Olvasónk fotóján szépen látszik, ahogy a még termést magán tartó szőlővessző – fajtától függetlenül –  egy kupacba várja végzetét. Egészséges, szépen termő. Volt. S a szőlő, az Isteni nedű iránt tisztelet… Hol?

Szekszárdon úgy mondják, ezt így NEM ILLIK!