Az ember szagát megérzi az „őzmama”. Ebben az időszakban egyre többet találkozhatunk a szekszárdi domboldalakon őzgidákkal. Domborzati adottsága miatt a város lakóit elkényezteti a természet, hiszen Bambival jól ellátott területek vannak. Például a Lisztes-tető, a Faddi-völgy, de a déli városrészben is sokat kaptak már lencsevégre. Ennek van, aki örül, s persze van, aki félti a konyhakertet.

Nem elárvult, csak vár

Bármennyire is úgy néz rád, hogy „vigyél haza”, ne nyúlj hozzá! Ne simogasd meg, mert ezzel könnyen az állat pusztulását okozhatod! Az őzsuták és a gímszarvastehenek már május elejétől világra hozhatják a gidákat, illetve a borjakat. Mivel a kicsi születését követően még gyenge fizikumú, nem tudja követni a a sutát a táplálékszerző körutakra. Egy védettebb helyen magára hagyják. Az élelemkörút eltarthat 3-4 órán át is. 

Ne ítéld halálra!

Ha megsimogatod, megérzi rajta az anyja a szagodat. Így már nem fogja elfogadni és szoptatni. Olyannyira érzékenyek, hogy a környezetük körbejárása sem szerencsés!

Az emberszag miatt az anyjuk sorsukra fogja hagyni őket, így vagy éhen fognak pusztulni, vagy ragadozók martalékává válnak.

Figyelj a kutyádra!

Az erdészek kérik, ha kutyával indulsz túrázni, ebben az időszakban különösen fontos a FELELŐS hozzáállás, a kutyafuttatás szabályainak maradéktalan betartása, a póráz használata. Amennyiben a szabadon kószáló eb nem is bántja, csak körüljárja az állatot, netán épp hogy csak hozzáér, ugyanúgy megpecsételi a sorsát.