Siker! Oxigént állítottak elő a Marson

A NASA, marsi felszínen lévő legújabb hatkerekű robotja, a Perseverance elsődleges feladatai közé tartozik a Vörös Bolygó vékony, széndioxidban gazdag légkörének oxigénné alakítása. 

A Perseverance fedélzetén lévő kis méretű (23,9 x 23,9 x 30,9 cm, 17,1Kg), kísérleti eszköz, a Mars oxigén helyszíni erőforrás-felhasználás nevű (MOXIE) kísérletét sikeresen végrehajtotta. A tesztre április 20-án, a marslakók 60. napján vagy szolján került sor, mivel a misszió február 18-án landolt

A műszer úgy működik, hogy közel 800 Celsius-fok kíséretében szétválasztja a szén-dioxid molekulákat, amelyek egy szénatomot és két oxigénatomot tartalmaznak. Kiválasztja az oxigént és szén-monoxidot bocsát ki melléktermékként. A magas hő miatt hőálló aerogél- és aranybevonatot kapott az eszköz, hogy ne okozzon kárt a marsjáró egyéb részeiben. A következő marsi évben (két földi év) még kilencszer végez oxigénátalakító kísérletet a MOXIE, amelynek célja egyelőre az, hogy óránként 10 gramm oxigént tudjon előállítani. Az eszközt különböző időjárási és hőmérsékleti körülmények között is kipróbálják, hogy a NASA kutatói felkészülhessenek a technológia jövőbeni alkalmazásaira.

MOXI