Szilvásvárad nemcsak természeti szépségekben és ipari műemlékekben bővelkedik, de itt készül hazánk legfinomabb füstölt sült pisztrángja is, olyan technológiával, ami olyannyira egyedi, hogy az országban sehol másutt nem ismerik és használják, családi hagyomány és örökség. Így tényként állíthatjuk, hogy a Sáfrány Pisztrángudvarban kóstolt hal íze egyedülálló és utánozhatatlan.

Magyarország egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Bükkben, Szilvásváradon található: az őskortól lakott völgy a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét: így lett belőle Szalajka-völgy. Számos látnivalóját és ipari műemlékét gyalogosan, kerékpárral vagy az erdei kisvonattal is felfedezhetjük. De nemcsak természeti szépségekben és ipari műemlékekben bővelkedik a gyönyörű völgy, hiszen itt készül hazánk – tapasztalatból állítom – legfinomabb füstölt sült pisztrángja is, olyan technológiával, ami olyannyira egyedi, hogy az országban sehol másutt nem ismerik és használják, így a hal íze valóban egyedülálló és utánozhatatlan.

Pisztrángos tavak – Szilvásvárad halai

A sebes pisztráng őshonos fajta Szilvásvárad környékén. A később megkezdett szaporítása miatt többször mélyítették ki a Szalajka-patak medrét. A Völgyben számtalan kisebb-nagyobb tó fedezhető fel, amelyekben a legnevesebb éttermek étlapjára kerülő szilvásváradi pisztráng tenyésztése folyik.

Aki kóstolt már sebes és szivárványos pisztrángot egyszerre, ugyanúgy elkészítve, zongorázni tudja a különbséget. A völgy és hazánk egyetlen kályhás halfüstölője is az egyik pisztrángos tó mellett kapott helyet. Az itteni füstölt pisztráng messze földön ismert, méltó a hírére. Egyedi technikával készül, az egyetlen pisztrángfüstölő az országban, ahol a hal kályhában, egyedülálló módon készül.

Fél napig pihen a frissen kifogott hal sóban, majd nyársra húzva beakasztják a kályhába, és nagyon lassan, legalább 2 órán keresztül sütik. Ez úgy történik, hogy lent égnek a fahasábok, és ahogy ég a tűz, felforrósítja a levegőt, ami így átjárja, és egészen lassan megsüti és enyhén megfüstöli a halat. Csak annyi füstöt kap a pisztráng így, mintha bográcsban készítenénk az ételt. Ezzel a módszerrel a saját zsírjában, a forró levegőn sül meg a hal

A végeredmény szaftos, omlós, egyáltalán nem zsíros, mennyei ízű füstölt pisztráng.

A hal frissessége is nagyon fontos, hisz fagyasztott halból nem lehet füstölt halat készíteni, illetve lehet, de nem érdemes.

Évente mintegy 8-10 tonna az áruhal-termelésük, ebből 1-1,5 tonna a sebes pisztráng, a többi szivárványos. A sebes pisztráng sokkal lassabban növő fajta, kétszer annyi idő kell neki, mint a szivárványosnak, és igényesebb a vízminőségre is, több oxigénre van szüksége, de rosszabb a takarmányhasznosítása. Ugyanakkor zongorázni lehet a különbséget köztük, ha a kályhában elkészítjük. A halaknak egyébként kifejezetten jót tett a pandémia, mivel elmaradtak a kirándulók, növekedhettek szép csendben.

Aki tehát igazi ínyencségre vágyik halak terén, Szilvásváradot vegye célba!