Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Hozzatok havat, kezdődik a téli olimpia!

Pekingben rendezik az idei téli olimpiát, Katarban a foci VB-t, mi a közös bennük? Nos nem nehéz kitalálni: egyik helyen sem sajnálják a pénzt a létesítményekre és a körülmények javítására – merthogy a normál körülmények alkalmatlanok mindkét helyen amúgy ilyen nagyversenyek lebonyolítására.

A csilingelő garasok miatt ugyanakkor kétség nem férhet hozzá, hogy tökéletes lesz a verseny, noha a hírek szerint ez lesz a történelem első olyan versenye, ahol kizárólag a hóágyúk miatt lesz hó, az égtől hiába várják a csapadékot, sok segítségre nem számíthatnak. 

Összesen 15 sportág 109 versenyszámában hirdetnek majd győztest, de fogadni biztosan csak arra érdemes, hogy a koronavírus miatt minden nap lesz hiányzó az aranyesélyesek közül. Sem a norvég sífutók, sem az osztrák síugrók nem utazhatnak teljes csapattal – szerencsére a mi esélyes gyorskorcsoláyzóink úgy tűnik rendben vannak. Biztosan sokan emlékeznek: négy évvel ezelőtt Pyeonchangban sporttörténelmet írt az 5000 méteres magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó és Liu Shaolin Sándor – Liu Shaoang – Burján Csaba – Knoch Viktor összeállításban megszerezte a magyar sport első téli olimpiai aranyérmét. 

Magyarország egyébként eddig minden téli olimpián részt vett, a csapat eredményeit és egyén híreit ITT érdemes majd követni a következő napokban. Már a megnyitó utáni első olimpiai napon jégre lépnek a rövidpályás gyorskorcsolyázók, az öttagú férfi és kéttagú női csapat minden egyéni számban, valamint a férfi és a vegyesváltóban is indulhat.