Beköszöntöttek a hideg napok, egyre több háztartásban fűtenek be már estére, vagy akár egész nap. Kazánjaink pihentek a forró nyári napokon, ám bármilyen jól szolgáltak az elmúlt évben, néhány üzem nélküli hónapban alaposan beporosodhatnak.

Ne az utolsó pillanatra hagyjunk mindent!

Szepesi József, szekszárdi gázszerelő arról világosított fel minket, milyen teendőket kell elvégezni a fűtési szezont megelőzően, hogy ne kelljen hirtelen s.o.s szerelőt hívni. Ha kellő időben hívunk szakembert, akkor sokszorosan megtérülhet az ellenőrzés. Az első hideg napokon nagy csalódás érhet, ha nem, vagy csak nehezen tudjuk beüzemelni a készülékeket. Ilyenkor már szakembert is nagyon nehéz találni.

„Mindenféleképpen akár július-augusztusban már a megrendelők szólhatnak a szerelőknek” – mondja a szakember.

Melyik fa a legalkalmasabb a fűtésre?

A fatüzeléses kályháknál a 3-4 éves kiszáradt fa a legmegfelelőbb, hiszen ha nedves fával kezd el fűteni az ember, pillanatokon belül tönkreteheti a kéményt.

Érdemes élni az ingyenes lehetőséggel

Szepesi József azt tanácsolja, érdemes élni azzal a lehetőséggel, miszerint a katasztrófavédelem szakemberei évente egyszer kitisztítják, átnézik és megvizsgálják a kéményeket térítésmentesen. Ők nem javítanak, csupán felhívják a figyelmet arra, ha esetleg valami rendellenességet találnak a fűtőrendszerben.

 

Kép: pixabay.com