Mutatjuk a sort! A szüret megkezdéséig a szőlőt feldolgozó gazdáknak, fel kell készülniük a szőlő feldolgozására, mert a sikeres borászkodásnak az alapfeltétele a jó minőségű, optimálisan beérett szőlő mellett a tisztaság megteremtése és annak fenntartása.

Erre mindig figyelj!

Szerezz be minden olyan eszközt, mely a szőlő fogadására, és tárolására alkalmas pincék, tároló helyiségek, tárolóedények, feldolgozógépek, eszközök, és a borászati kezelőanyagok sorába tartozik. 

A tisztaság kiterjed mindazon helyiségekre, eszközökre, amelyekkel a bor készítésétől az elfogyasztásáig, hosszabb rövidebb ideig kapcsolatba kerül. 

A szőlőt fogadó helyiségek nagytakarításával kezd a sort.  Amennyiben földpadozatos a helyiség talaja, akkor azt 5-10 évente ajánlatos 4-5 cm mélyen kicserélni és helyette friss homokkal, kőzúzalékkal felújítani. Gondoskodni kell a helyiség légterének a fertőtlenítéséről is, melyet a legegyszerűbben, 100 légköbméterenként 5 dkg-nyi kénszelet elégetésével lehet elérni. A kénszeletet elégetésére csak nem éghető edényt szabad használni. Meggyújtás előtt a szellőzőket és a nyílászárókat egy napra be kell zárni. 

FONTOS! Ha a pince falán nemes penész tenyészik, a pincelégtér kénes fertőtlenítése mellőzendő.

Mosd át az eszközöket is!

A  bogyózó, zúzó, sajtó-prés fa szerkezeteit hideg tiszta vízzel, műanyag gyökérkefével tisztísd meg. Ellenőrizni kell a gépek működését, és szükség szerint megolajozni a zúzógép hengereinek tengelyét, illetve a sajtó   csavarorsóját. Nehogy akkor okozzon meglepetést, amikor már használni kellene!

A szőlő tárolására, szállítására érdemes műanyag edényeket használni, melyek könnyen tisztíthatok, a faedényekkel ellenben, melyek száraz helyiségben szétszáradnak, nedves, párás körülmények között pedig penészednek, ami tovább nehezítheti használatukat.  

Hallottál a hordópróbáról?

A bor tárolására még mindig nagyon sok helyen fa hordókat használnak, ebben az esetben meg kell győződni a használt hordók tölthetőségéről. A dugót, kiemelve tenyérrel rá kell csapni a hordó szájnyílására, majd beleszagolni. Amennyiben a hordó levegője egészséges, kénes borillatú, úgy töltésre alkalmas a hordó. Ha valaki bizonytalan tölthetőség megítélésében, az lógasson be egy égő gyertyát a hordóba. Ha elalszik, a hordó penészes. 

Jó szüretelést!