A magyar kávékedvelők fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. Míg pár évtizeddel ezelőtt könnyű dolog volt a pár márkájú kávé és eszköz közül választani, ma már ezer féle kapható a boltokban mindkettőből, így érdemes tudnunk a megajándékozni kívánt illető ízlését.

„A kávénál nincs jobb ajándék. Különösen elegáns a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó és kiváló minőségű terméket venni. Az Esőerdő Szövetség (RFA) által minősített kávék megbízható, az ott élőkre és dolgozókra nézve biztonságos termőhelyről származnak és ezeknél a kávéknál a környezet védelme a szállítás, valamint a feldolgozás során is fontos szempont – természetesen a Costa Coffee is ilyen” – mondta Gávris Iván kávészakértő.

Kávékülönlegességek

A hagyományos, egyszerű kávé mellett karácsonyi kollekciók is megjelennek a boltokban ünnepek előtt és találkozhatunk messzi földről származó, vagy speciális technikával készített kávé különlegességekkel is.

A férfiak többet kávéznak, a nők ízesítve szeretik

A felmérések alapján mindkét nem szereti a kávét, ki így , ki úgy, ki többet, ki kevesebbet, de átlagban nézve a férfiak többet költenek rá havi szinten, a nők pedig jobban szeretik ízesítve, habosítva inni.

Kiegészítők

A kávékészítéshez szükséges kiegészítőt is lehet ajándékba adni. A különböző tejhabosítók többféle árkategóriában kaphatók, melyeket a hölgyek szívesen használnak és örülnek, ha kapnak ajándékba. Minden ötödik nő issza kávéját habosított tejjel, ez az arány a huszonévesek esetében még magasabb.

A kávé tehát jó ajándék, az emberiség több, mint fele szeret egy jó fekete, vagy egy finom cappuccino mellett társalogni, nem beszélve arról, hogy a napunk is jobban indul egy igazi, erős kávéval.

Végül jöjjön néhány ízletes kávés recept, amely az esős időben is meghozza kedved ehhez a finom italhoz:

Sós-karamellás mocha latte

Hozzávalók: 20 ml zsírszegény tej, 30 ml eszpresszó kávé, 2 evőkanál karamellöntet, csipetnyi só

Vegyél egy cappuccinos csészét, és csorgasd bele a karamellöntet felét. Hints rá egy csipetnyi sót, majd öntsd rá a kávét. Habosítsd fel a tejet, majd öntsd azt is a tetejére. Ennek a tetejére jöhet díszítésként a maradék karamellöntet.

Mogyorós macchiato

Hozzávalók: 1 dl hosszú kávé, fél csésze zsírszegény tej, 7 g mogyoró, 7 g étcsokoládé

A mogyorókat süsd meg, daráld apróra, majd tedd egy pohár aljába. Három evőkanál tejben olvassz fel 3-4 kocka étcsokoládét, majd öntsd rá a a mogyoróra a csokoládés tejet és a kávét. A maradék tejet felhabosítva öntsd a tetejére.

Almás-gyömbéres kávé

Hozzávalók: 1 dl hosszú kávé, 1 filter almás-gyömbéres tea, 1 teáskanál juharszirup, 3 evőkanál tejhab, negyed teáskanál őrölt fahéj

Öntsd bele a hosszú kávét egy cappuccinos csészébe, majd lógasd bele az almás-gyömbéres tea filterét, és hagyd ázni 4-5 percig. Ezután add hozzá a juharszirupot, majd a tejhabot. A tetejét szórd meg őrölt fahéjjal.

Feketeerdő kávé (alkoholos)

Hozzávalók: dupla eszpresszó, tejszínhab, 1 kávéskanál karamellöntet, 2 cl cseresznyelikőr, étcsokoládé reszelék

A dupla eszpresszóba keverd bele a cseresznyelikőrt és egy kávéskanál karamellöntetet. Önts a tetejére tejszínhabot vagy habosított tejet, majd csokoládéreszelékkel díszítsd fel.

Jó kávézást mindenkinek!

Képek: shutterstock