Pár éve már megjelentek a karácsonyi wellness és pihentető utazások, a hotelek és különböző szállás lehetőségek jobbnál-jobb ajánlatokkal bombáznak minket!

Régen eretnekségnek számított, ha az ember nem a családja körében tölti a karácsonyt, manapság azonban előkerült ennek a praktikus oldala is. Ha ugyanis nem otthon töltjük a karácsonyt, hanem például egy hotelben, akkor nem nálunk kell nagytakarítást rendezni, bevásárolni, főzni, vendégeket fogadni…stb

A hotelek pedig már olyan programokkal készülnek, amikkel teljesen oda tudják varázsolni az otthon melegét, a gyerekeknek animátori, kézműves foglalkozásokkal, tehát minden adott egy nyugodt karácsonyi időtöltéshez. Mert az ünnepek mindig segítenek kiszakadni a hétköznapok körforgásából, hogy arra koncentrálhassunk, ami igazán fontos. A családi együttlétekre, közösen megélt pillanatokra, élményekre.

Természetesen akik megtehetik, és nem vágynak a havas táj látványára, azok szívesen utaznak el egy egzotikus helyre, ahol a télből a nyárba csöppenhetünk. Idén a legnépszerűbb úticélok között van Mauritius, Dominika és Maldív-szigetek is.

Az örök sláger utazás ebben az időszakban Izrael, azon belül is Betlehem. Akiknek fontos, hogy megismerjék Jézus szülőhelyét, azok mindenképp ellátogatnak ide az év ezen szakában.

Nincs a földnek még egy olyan országa, mint Izrael. Területe mindössze 1/10-e Nagy-Britanniának, de földrajzi változatossága, akár egy kontinensé: hegy, sivatag, tenger és tó egyaránt megtalálható itt. Az 1948-ban alapított állam a világ vallási bölcsője, kulturális és egyetemes jelentőségű szent föld. Izraelben járva különleges élmény, hogy a bibliai történelem elevenedik meg a változatos tájakon utazva, ahol lépten-nyomon a zsidó, a keresztény és a mohamedán vallás épített emlékeibe botlunk. A Negev-sivatag hegyei és kráterei, a Holt-tenger kopár partvidéke, a Jordán-folyó és a Genezáreti-tó környéke rengeteg szépséget tartogat. Izrael éghajlata mérsékelt mediterrán, azaz a rövid, enyhe tél után hosszú és meleg nyár köszönt be. Már március elején is gyakran 18-20 oC fölött van a levegő hőmérséklete, és a téli csapadéknak köszönhetően mindenfelé, még a sivatagban is gyönyörű virágok nyílnak.

Betlehem híres Jézus Krisztus születésének helyéről, és karácsonyi ünnepségeken és himnuszokon ünneplik az évszázadok során, de a modern város nyüzsgése meglepetés lehet néhány látogató számára. A legfontosabb idegenforgalmi látványosság a Születés Egyháza, és bárki számára – vallásos vagy egyéb – aki karácsonyi ünnepségen ment keresztül, valóban a legfontosabb dolog. Ezután töltse ki a tapasztalatot a Shepherd's Field-on, amely hihetetlen panorámával rendelkezik a környező vidéken. Akkor menjen a csodálatos Mar Saba-kolostorba, ahol úgy tűnik, hogy a kupolája szaggatottan szaggatott.

Néhány látnivaló, ami kötelező Betlehemben:

A születés egyháza

A betlehemi templom a város látnivalóinak csúcspontja, és Jézus Krisztus született. Itt egy templom ült itt, mivel Konstantin bizánci császár egy kápolnát épített ezen a helyen a 4. században. Ezt egy hatodik századi bazilika váltotta fel, melyet Justinian császár megbízott, melyet a keresztes felek építettek a 12. században. A központi ajtó ezt az átfedési munkát sok évszázadon keresztül mutatja be, az eredeti ajtókörnyezet és a Justinian-templom domborművelt díszes íves épülete még mindig helyben van. A keresztesek lecsökkentették a bejárat méretét, beültetve az ajtót hegyes ívvel és falazattal az eredeti egy felső részén. Később az ajtót tovább csökkentették annak érdekében, hogy megakadályozzák a Mamluksot lovaglással a templomba. Most már csak 1,2 m magas, így a látogatóknak be kell lépniük.

A belső tér lényegében megőrizte a 6. század nyugodt, monumentális díszletét. Az északi átjárónál az örmény A Szűz és a Három Királyok oltárai; a déli átjáró a A Körvilágítás oltárán, amely a görögökhez tartozik. A déli transzseptől egy finoman faragott ajtó biztosítja a lépcsőhöz vezető utat A Születés barlangja; a tényleges hely, ahol Jézus azt mondják, hogy született, egy ezüstcsillag jelöli. A keresztény zarándokok számára ez a kis barlang mély vallási jelentőségű hely és a látogatás legfőbb látványossága.

Szent Katalin templom

A szülőház templomához közel eső Szent Katalin templom, melyet a ferencesek 1881-ben építettek egy korábbi templom felett. A déli folyosó lépcsője az alatta lévő barlangrendszer északi részéhez vezet. Balra a A Szent ártatlanok kápolnája, emlékezve Jeruzsálem Betlehem gyermekeinek mészárlására, miközben egyenesen előttük van Szent József kápolnája. Jobbra a Szent Eusebius kápolna, Szent Paula és lánya Eustochium sírjait, valamint a Szent Jeromó sírja aki szorosan kapcsolódik az egyházhoz, és azt írja, hogy itt írta a Vulgátot (bibliai fordítás). A hátsó falon van a kőpad, amelyen a Szent Jeromó maradványai addig pihentek, amíg Rómába nem vitték, hogy temették el a Santa Maria Maggiore templomban.

Milk Grotto

Ez a barlang-kápolna az a hely, ahol a Szent Család elrejtőzött Egyiptomba való elhaladása előtt, miután Heródes elrendelte az összes csecsemő fiú meggyilkolását. A legenda szerint egy csepp Mária vére esett a barlang padlójára és fehérítette a kőzetet. Sokan úgy vélik, hogy a látogatás itt segíti a termékenységet, így az apró, öt méteres, 10 méteres barlang kedvelt zarándokhely a nők számára, akik gondot okoznak. A belső falakat múlt zarándokok levelei borítják

Old Betlehem Múzeum

A régi Betlehem Múzeum a jelmezek, bútorok és háztartási tárgyak kincse, amely lehetővé teszi a 19. századi betlehemi ábrázolást. A kirakatok eklektikus és meglehetősen szokatlan kurrensége a múzeum bűbájához járul hozzá. Van néhány csodálatos fekete-fehér fotó a városról, amely egyedül érdemes meglátogatni. Azok a turisták, akik egy egyedi ajándékot keresnek a Szentföldről, a Arab női unió a gyönyörű hagyományos hímzést és egyéb helyi textilipari munkákat értékesíti.

Természetesen még sok-sok kegyhelyet és műemléket felsorolhatnánk, hiszen körutazást is szerveznek ide, de mi most ezeket ragadtuk ki.

Kellemes karácsonyi utazást kívánunk mindenkinek!