Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Kiemelkedő helytállás városunk rendőreitől és tűzoltóitól

Elismeréssel adózott a város a rendvédelmi dolgozók áldozatos munkájáért. A Szekszárd Év Rendőre és a Szekszárd Év tűzoltója díjakat és kitüntetéseket Ács Rezső polgármester és Gyurkovics János alpolgármester a hivatal dísztermében adta át. Négyen kaptak elismerést a rendőrség és a tűzoltóság szervezetein belül nyújtott kimagasló teljesítményükért. A polgármester elmondta, hogy a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek és a tűzoltóságnak köszönhetően az itt élők nyugodtan alhatnak éjszaka. Ebben kölcsönös az egymásra utaltság. A szervek a várossal együtt próbálják egymást és a lakókat segíteni.

"Ha ezen a területen valaki kiemelkedőt tud nyújtani, gondolok itt például a gázrobbanásra, azt mindenképpen el kell ismerni.

– húzta alá Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere. A város odafigyel erre a teljesítményre. A díjakkal, megbecsüléssel azt is szeretnék jelezni, hogy érdemes Szekszárd közösségéért tenni. Dr. Marcsek Sándor, a Szekszárdi Rendőrkapitányság vezetője büszke kollégái elhivatottságára. Szimbolikusan jelezte, hogy az önkormányzattól, a civil társadalomtól érkező hála és elismerés fontosabb számukra, mint ami a szervezeten belülről érkezik.

"A civil elismerések, az önkormányzattól, a Szőlő-szem Mozgalomtól kapott elismerések kicsit fényesebben csillognak, mint a rendőri berkeken belül adott elismerések, hiszen ez a civil köszönet, a civil elismerés. Úgyhogy nagyon büszke vagyok a kollégáimra."

Szekszárd Év Rendőre díjban ketten részesültek, Konrád János őrnagy és Szadai Csaba címzetes rendőr főtörzszászlós. Az őrnagyot 2011-ben körzeti megbízottként léptették elő soron kívül. Két évvel később egy sorozatos tanyabetörést segített felderíteni. 2014-ben "Az Év Megyei Iskolarendőre" lett. Aktívan segített a Tolna Megyei Balassa János Kórházban a koronavírus elleni védekezésben. Szadai Csaba önmagával szemben kritikus, folyamatosan képzi magát. Munkájában elmélyült és alapos. Legfőbb szakterületein, a körözési törvényben és a büntetőeljárásban felfedezett egy joghézagot. Észrevétele miatt Országos Rendőr-főkapitányság Körözésfelügyelet törvénymódosítást kezdeményezett.

Az Év Tűzoltója kitüntetést Breining József tűzoltó főtörzsőrmester kapta. Mindig ott van, ahol baj van és az embereknek szükségük van segítségre. Pályafutását leginkább meghatározó feladatának a 2010-es vörösiszapkatasztrófát tartja. Segített a 2013-as rendkívüli hóhelyzetben. Természetesen részt vett a 2019-es gázrobbanás okozta károk felszámolásában.

A Szőlő-szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület különdíját a közgyűlés ebben az évben Dr. Eördögh Attila rendőr főhadnagynak ítélte oda. Megjárta a ranglétrát. Közalkalmazottként kezdte, 2013-ban nyomozó, majd hat évvel később főnyomzó lett. Azok közé a rendőrök közé tartozik, akik rengeteget tettek a szekszárdi tanyavilág biztonságáért.

Fotók: Szilasi Szabolcs