Mi számít gyors fogyásnak? A szakemberek általában maximum heti 0.5-1 kg fogyást tartanak normális tempónak. Ez azt jelenti, hogy a havi 2-4 kg lenne igazán optimális. Nem javasolják a hirtelen, jelentős súly elvesztését, a fokozatosság a legfontosabb.

A látványos gyors fogyás 6 káros következménye:

Hiány léphet fel fontos tápanyagokból

A legtöbb diéta kihagy bizonyos ételcsoportokat, ezzel viszont lehet, hogy értékes tápanyagoktól fosztod meg a szervezetet. A tejmentes étrend kalciumhiányt, míg a szénhidrátot csökkentő étrend rosthiányt okozhat.

Lelassul az anyagcsere

A gyors fogyás a jelentős kalóriadeficitből következik be. A testünk ezt a korlátozott élelmiszerellátás jeleként ismeri fel, és éhezési módba kerül, az anyagcseréd lelassul, hogy segítsen az energiát megőrizni. Maximum 500 kalóriával egyél kevesebbet naponta, és persze a sport is fontos része a célok elérésének.

Simán lehet, hogy izmot veszítesz zsír helyett

Az izomzat komolyan csökkenhet, ha drasztikusan csökkented a kalória bevitelt. Ha jelentősen megvonod magadtól a kalóriákat, a test az izmot kezdi bontani energianyerés céljából, az izomtömeg csökkenése viszont lelassíthatja az anyagcserét, az izmok ugyanis sokkal aktívabbak, mint a zsír.

Könnyen leszel dehidratált!

A gyors vízveszteség kiszáradáshoz és számos kellemetlen mellékhatáshoz vezethet, ilyenek például a székrekedés, fejfájás, izomgörcsök és alacsony energiafelhasználás. Így amennyire csak lehet, figyelj oda a nagyobb mennyiségű folyadékbevitelre, lehetőleg tiszta víz és gyógyteák formájában!

Komolyan megváltozhat a viszonyod az étkezéssel

Amikor hirtelen váltasz alacsony kalóriás étrendre, a jóllakottságért felelős hormon, a leptin kissé megzavarodik. A kemény korlátozásnak negatív hatása van a testre és az elmére – az étrend megváltoztatásának soha nem csak a fogyásról kell szólnia, hanem a test tiszteletéről is.

A mentális egészséged is sérülhet

Sokan ezért szeretnének lefogyni, hogy boldogabbak legyenek vagy mondjuk rájuk találjon a szerelem – ám ha ezek a dolgok nem valósultak meg a fogyással, az ronthat a mentális egészségi állapoton és a testképünkön is.