Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Nem kell futnod, elég sétálni is a fogyáshoz, több tanulmány szerint! Na de nem olyan egyszerű ez így, az sem mindegy, hogyan sétálunk!

Bár az adatok korlátozottak arra vonatkozóan, hogy naponta pontosan hány lépést szükséges megtennünk a fogyáshoz, a szakértők úgy vélik, hogy heti 150-300 perc mérsékelt és intenzív testmozgás már mindenképpen hasznos lehet. Ez körülbelül 22-45 percnyi sétát jelent naponta.
A maximális fogyás érdekében azonban ennél keményebben kell próbálkoznunk, és el kell érnünk, hogy az átlag a fent megadott felső határérték környékén mozogjon, mondta Dr. Amanda Paluch, a Massachusetts-i Egyetem kineziológiai tanszékének adjunktusa.
Egy harvardi felmérés szerint a mobileszközökön keresztüli mérés is hasznos lehet, a tudósok meglátása szerint ugyanis a túlsúlyos vagy elhízott, krónikus betegségekben szenvedő embereknek sokat segíthetnek a fitneszalkalmazások a motiváció fenntartásában.

Mi a helyzet a 10 ezer lépéssel?

Az Obesity című szaklapban megjelent tanulmány szerint a napi 10 ezer lépés megtétele fokozott fogyással járhat együtt, ám csak abban az esetben, ha ennek harmada fokozott intenzitással történik és kalóriakorlátozással kombinálják.
Egy másik szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy minden egyes 2000 lépés után, amelyet a vizsgálatban részt vevő személy naplózott, a korai halálozás kockázata 8-11%-kal csökkent.
A Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szintén megállapította, hogy a napi 10 ezer lépésből álló gyaloglás csökkentette a demencia, a szívbetegségek és a rák kockázatát, de általánosságban is elmondható, hogy a teljes testsúly 5-10%-ának leadása a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet is javíthatja.

Fontos a táplálkozás

Dr. Amanda Paluch szerint a fizikai aktivitás ugyan javíthatja az általános egészségi állapotot, ám táplálkozási terv nélkül nehezebb elérni a fogyást, így azt javasolja, hogy elsősorban mindenki a kettő kombinációjában gondolkodjon.