A Paksi Autópálya Alosztály egyenruhásai 2022. június 3-án 23 óra 10 perc körüli időben ellenőriztek egy román rendszámú autót az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 108-as kilométerszelvény közelében levő Paksi pihenőben. A járművet egy 42 éves, magát román állampolgárnak valló, de valójában moldáv férfi vezette, aki autójának utas- és rakterében tíz illegális migránst szállított. A külföldiek afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

Az illegális migránsokat meghallgatásuk után a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a sofőrrel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A nyomozók őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki, majd a későbbiekben előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. A férfit a bíróság 2022. június 6-án letartóztatta.

Ügyében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tovább folytatja a vizsgálatot.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.