Hamarosan elindul az őszi búza, őszi árpa és a tritikálé vetése az országban. A vetőmagot előállító cégek mintegy 105 ezer tonna őszi búza, 27,5 ezer tonna őszi árpa és 6500 tonna tritikálé vetőmagot állítottak elő.

"A nagy mennyiségű csapadék miatt nehezen indult tavaly ősszel a kalászos vetőmag-előállítás. A melegebb tél szerencsére nem okozott problémát, így tavasszal kedvező képet mutatott az állomány. A júniusi hőhullámok viszont országrészenként változó mértékben negatívan befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét. Az elmúlt időszakban nem volt komolyabb fertőzés, illetve az áthullási problémák mértéke sem jelentős. Mindezek tükrében elegendő mennyiségű, jó minőségű őszi kalászos vetőmag áll a szezon kezdetére a gazdálkodók rendelkezésére”

hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Nettó 123.100 Ft/t tájékoztató árat tettek közzé

Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növekedésében. Az elmúlt évekhez hasonlóan a piaci körülmények elemzése után a Vetőmag Szövetség nettó 123.100 Ft/t tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok vetőmagjaira. Ez zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.