1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban a szovjet Vörös Hadsereg áttörése, mely a Magyar Királyi Honvéd Hadsereg teljes széthullását okozta. A magyar katonák rettenetesen hosszú, több mint 200 kilométeres frontvonalat kellett megtartaniuk -40 fokos hidegben, nyári egyenruhában, mert a németek által beígért téli felszerelés nem érkezett meg.

A magyar katonák hősiesen ellenálltak

A borzalmas körülmények és kilátástalanság ellenére a magyar honvédek több napon át keményen védekeztek, de végül a szovjetek áttörték a védőgátat. A harcokban és a hosszú visszavonulás alatt 100-120 ezer magyar katona vesztette életét.

Megemlékeztek a hősökről

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen Gyurkovics János, Szekszárd város alpolgármestere mondott beszédet a II. világháborús emlékműnél és László Péter Ferenc állandó diakónus mondott áldást az egyházak nevében.

„A magyar csapatok sorsa az áttöréskor már rég nem volt saját kezükben: a felettük tornyosuló német hadvezetés egyetlen pillanatig sem tétovázott halálba hajszolni néhai honfitársainkat. A magyar hadsereg-parancsnokság erőtlen próbálkozásai a frontvonalból való kivonás kieszközölésére rendre kudarcra ítéltettek. A magyarok végzete gyakorlatilag már a szovjet támadást megelőzően beteljesedett.

A tolnai hadosztályból 4102 katona és munkaszolgálatos veszett oda, 172 főről tudjuk, hogy szekszárdi volt. Sokan ekkor estek fogságba és vesztették életüket valamelyik szovjet lágerben, sokak haláláról pedig sohasem készült feljegyzés. 250 szekszárdi család volt, akinek valamelyik hozzátartozója a Don-kanyarban vagy az oda, illetőleg vissza vezető úton vesztette életét … Emlékeznünk kell az áldozatokra, fel kell idéznünk azokat a mosolygós, derűs arcokat, amelyeket aztán családjuk, kedveseik, barátaik soha többé nem láttak viszont. Nézzünk a szemükbe, és hajtsuk meg fejünket előttük!” – mondta beszédében Gyurkovics János.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a megyei kormányhivatal, valamint a pártok és az intézmények vezetői helyezték el koszorúikat az építménynél.

Képek: Szekszárd – több mint jó bor facebook oldal