Teljesértékű felvételeket készít ezentúl a testkamera.

Rossz világ jöhet azokra, akik úgy érzik, bármit beszólhatnak a vasúti jegyvizsgálóknak. Az országgyűlés ugyanis módosította a személyszállítási törvényt, és ennek köszönhetően az idén januártól a vasúti dolgozók testkamerái már hangot is rögzíthetnek. Bár a készülékek eddig is alkalmasak voltak az esetek verbális részének felvételére, ám a jogszabály erre korábban még nem adott módot.
Ez most alapvetően változik meg, a testkamerás felvételeket a jövőben már hatékonyabban lehet használni a bizonyítási eljárások során. A MÁV-START számára fontos a dolgozóik védelme, ezt technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és a biztonsági személyzet segítségével teszik meg, 2019 óta pedig 169 testkamerát is használnak.

Korábban a legrosszabb helyzet az elővárosi vonatokon volt, ám a bántalmazások, atrocitások száma a kamerák használata révén szinte a nullára esett vissza. Országos szinten a 2020-as 65-höz képest tavaly már csak 59 esetben kellett inzultus miatt eljárást indítani. Ezek többségében az utas menetjegy nélkül, érvénytelen, illetve átruházott bérlettel, jeggyel akartak utazni, vagy éppen ittasan szállt fel a vonatra. A vasúti cég a jövőben további közel ezer testkamera vásárlását tervezi.
(Fotó: MÁV-START)