Több mint félévszázados álom válik valóra, jövőre korszerű új épületbe költözhet Szekszárdon a megyei könyvtár.

Már érett a költözés 

Az intézmény már régen kinőtte falait, már több ötéves tervben is szerepelt új könyvtár építése, de mindig csak terv maradt. Nemrégiben viszont felkerült a bokréta az épülő tudásközpont legmagasabb pontjára, így már biztos, hogy meg lesz a ház, ahol otthont kap a könyvtár és ott lesz a megyei levéltár is. 

Ma még a vármegyeházának emeletén van a levéltár központja, de a városban több raktárban őriznek dokumentumokat. Jövőre ezek jó része a tudásközpontba kerülnek majd.

Az új épület a hajdani laktanya területén a Modern Városok program részeként, állami beruházásban készül, a tervek szerint jövő év közepén lesz kész. Lesz benne nagy, kétszáz személyes előadóterem, korszerű technika, a tetőkön napelemek, télen a fűtést, nyáron pedig a hűtést hőszivattyú biztosítja. Az épület berendezése viszont Szekszárd város feladata. Ezt tervezik, szervezik már sok hét óta, s ilyenkor előbukkannak néha problémák. Például, hogy kié is az épület. A rendszerváltás után ugyanis a laktanya területét megkapta a város, majd néhány évvel később megszerezte a megyei önkormányzat, később pedig az államé lett. 

De mi a helyzet most?

A rajta épülő Tudásközpont a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltáré, a benne lévő megyei könyvtár pedig Szekszárd Önkormányzatáé. Ezért is tartanak már hónapok óta a Magyar Nemzeti Levéltár, a Tolna Megyei Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a szekszárdi önkormányzat részvételével az épületbe kerülő berendezések beszerzését előkészítő egyeztetések. 

Mindenki megtalálja majd, amit keres 

Az viszont biztos, hogy szép, korszerű helyre kerül majd a megyei levéltár 13 ezer méternyi iratanyagának nagyobbik része, s csak kevesebb marad a Keselyűsi úti, nemrég felújított raktárban, s az épület másik szárnyában lesz a huszonegyedik század elvárásainak eleget tevő könyvtár. 

Utóbbiban az olvasók szabadon kereshetnek a könyvek között, a levéltárban pedig ügyfélszolgálat is lesz, s nem csak a kutatók nézhetik meg az őket érdeklő, érintő iratokat.