Gondolkoztál már azon, hogy milyen sors vár azokra a könyvekre, amiket már megunnak, nem olvasnak de kidobásra sem kerülnek? Kocsis Nikolett-tel készítettem interjút, aki Szekszárdon és környékén ad új életet az elfeledett műveknek.

Miért kezdtél el könyvekkel foglalkozni?

A könyvek szeretete már gyerekkorom óta kísér. Sokat jártam könyvtárba, mindig volt valami olvasmányom. Ezt a fajta könyvszeretetet vittem tovább hobbiként. Amikor elkezdtem saját magam a könyvmentéssel foglalkozni, viszonylag kevés könyvem volt. Ismerősök megunt, kihasználatlan, csak a helyet foglaló kincseit vettem át, és szájhagyomány útján egyre többen kerestek meg, hogy lenne náluk is sok könyv amire nincs szükség. Én érte mentem és mint egy menhely, befogadtam őket. Sajnos sokaknak nincs más lehetőségük, kidobják a szemétbe, mivel a környező iskolák, otthonok, könyvtárak már nem tudják fogadni. "A könyv érték” tartja a mondás, ezzel maximálisan egyet értek. Szerencsére még sokan vannak hasonlóképp, így nem dobják ki, megkeresik a legjobb megoldást a könyvek sorsához. Legfőképp ezért kezdtem el ezzel foglalkozni. Megmenteni őket, és új gazdát találni nekik, akik még látják a bennük rejlő értéket.

Mit tapasztalsz, milyen könyveket vesznek leginkább az emberek?

Tapasztalataim alapján a legkelendőbb könyvek a mesekönyvek mellet az egészségüggyel, pszichologiával kapcsolatos könyvek. De a gasztronómia, szépirodalmi könyvek is keresettek. Számomra sok mindent elárul egy emberről, ha megnézem a könyvespolcát az otthonában. Ezt egyébként ha új helyen járok meg is teszem, ha van rá lehetőségem, mert érdekes dolgokat fedezhetek fel.

Mióta foglalkozol könyvekkel?

A könyvmentés pár évvel ezelőtt a főállálom volt. Egy teljesen más világ csak olvasni és vagy menteni. Ott sok mindent megtanultam, ezt a tudást kamatoztatom jelenleg, de sok mindent másképp csinálok. A szekszárdiak vágynak jó könyvekre jelképes áron, én ezt igyekszem megadni nekik. Sokáig a szekszárdi vásárban voltunk elérhetőek, Édesanyámmal csináltuk ketten, előtte egy ideig ő egyedül csinálta, nekem nem volt kapacitásom akkoriban még ehhez is. De a covid után idén már nem mentünk vissza, átálltam online vásárra. Ebben pedig rengeteg munkám van, most még egy ideig marad így, aztán pedig eldől, hogy mi lesz a végleges sorsa ennek a hasznos hobbinak.

Meddig szeretnéd folytatni?

Szeretném magasabb szintre emelni ezt a hobbit, terveim vannak vele a jövőre nézve. Több opció is szóba került már. Szekszárdon antikvárium jellegű üzlet nyitása, online webshop, helyi és környékbeli vásárok stb. Régóta keresek a könyvek tárolására megfelelő raktárat Szekszárdon. Jelenleg vidéken vannak, Édesanyám házánál, de szükségem lenne egy nagyobb méretű kuckóra ahol kényelmesen folytathatom ezt a tevékenységet. Jelenleg telt ház van, nem tudok új könyveket fogadni. Jelenleg körülbelül 5-6 ezer könyvem van.

 

Képek: facebook.com