Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Meg FOGsz lepődni: ennyi pénzt hagytak a fiatalok a fogorvosoknál

Nemcsak a zsebüket tömik a fiatalok, hanem a fogaikat is. Egy friss felmérés szerint az OTP Egészségpénztár 16-30 éves tagjai például tavaly négyszer többet költöttek a szűrésekre, mint 2019-ben, és az idei első félév adatai is beszédesek. 

Az összeg ugyanis meghaladja az 1 milliárd forintot, ami azt mutatja, egyre többen ismerik fel a megelőzés fontosságát. A rendszeres ellenőrzéssel ugyanis elkerülhetőek a fájdalmas ínybetegségek vagy az, hogy öregkorunkban saját magunkra mosolyogjunk rá egy pohár vízből egy álmos reggelen. Szintén növekedett a fogorvosi szolgáltatásokra költött éves összeg a korosztály körében, 2020-ban 16,5 millió forinttal fordítottak erre többet pénztári kártyájuk terhére, mint az azt megelőző évben, írta meg a Profit Line. A fogszabályozásra költött összeg is évről évre nő. Az első félévben 14 millió forintnál járt ez az összeg, és az év végére várhatóan tovább emelkedik a szám. 

Vessünk egy pillantást az idősebbekre is. A 41 és 70 közötti pénztártagok idén eddig csaknem 7 millió költöttek olyan fogtechnikai eszközökre, amelyeket fogpótláshoz használnak az orvosok, legyen szó implantátumról vagy protézisről. 

Némileg árnyalja a képet, hogy a külföldi vendégek elmaradása miatt jelentős a fogorvosok bevételkiesése, kifejezetten azoknál a szakembereknél, akik a fogászati turizmusra rendezkedtek be. Erről a Dental World alapítója beszélt a Pénzcentrumnak. Laczkó Tamás elmondta, érezhetően nőtt az alapanyagok ára is, a két tényező pedig oda vezet, hogy elengedhetetlen lesz az áremelkedés.