Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Megjöttek az adatok: mutatjuk, hol áll a munkanélküliség és az átlagkereset

Továbbra is hatalmas a különbség az ország egyes részei között. A munkanélküliségi ráta 0,8 és 9,5 százalék között mozgott az év első három hónapjában, összességében azonban kevesebb álláskeresőt tartanak nyilván most, mint 2021 azonos időszakában.

A legrosszabb helyzetben Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye van, a legkevesebb álláskeresőt pedig Vasban, Komárom-Esztergomban, Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban tartják nyilván. A Központi Statisztikai Hivatal szerint országosan még így is 4,2-ről 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a foglalkoztatás 2,2 százalékponttal 74 százalékra emelkedett. Március végén 251 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 17 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkeresete az első negyedévben havi 508 ezer forint volt, ami adókedvezmények nélkül nettóban 338 ezer forintot tett ki. A fizikai munkát végzők bruttóban 374 ezer, míg a szellemieké 642 ezer forintra emelkedett. Ez azonban csak az átlag, és természetesen az sem mindegy, az országnak mely részét vesszük górcső alá.

A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb (756 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (467 ezer forint). A fizikai foglalkozásúaknál a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (443 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (293 ezer forint) képviselte, összegzi a Haszon.hu.

Az adatokból kiderül az is, hogy feszesebbé vált a munkaerőpiac, ami azt jelenti, hogy tíz üres álláshelyre átlagosan 39 álláskereső jutott. A két szélsőértéket Budapest és Győr-Moson-Sopron, illetve Hajdú-Bihar és Somogy megye képviselte a tíz álláshelyre jutó 13-13, illetve 89-89 álláskeresővel. 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com