A légkondik is sokat visznek. Az elmúlt hetekben többször megdőlt a nyári bruttó áramfogyasztás rekordja Magyarországon. Paks II. oldalán azt írják, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2030-ra már nyolcezer megawattos áramfogyasztási csúcsokat jelez.

Dőlnek a csúcsok

Június 22-én hatezer-hatszáz megawattos csúcsot regisztráltak, rögtön utána, június 23-án hatezer-nyolcszáz megawattos történelmi nyári rekordot mértek, egy nappal később, június 24-én ez is megdőlt, amikor hatezer-kilencszáz megawattot rögzítettek.

Este megy a nagy fogyasztás

A csúcsmértékeket a koraesti órákban rögzítették. Ilyenkor a naperőművek a beépített kapacitásuk mindössze tíz-tizenöt százalékával tudtak hozzájárulni a villamosenergia-termeléshez. A szakértők hazánk szerint hasonló jegyeket kezd mutatni, mint a mediterrán országok.

Magyarországon az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás még mindig nem érte el a nyugat-európai szintet. Sok tényező jelent meg az elmúlt időszakban, amik megnövelték a villamosenergia-rendszerben való fogyasztást. Ilyenek például az elektromos autók vagy a klíma berendezések.

Az előrejelzések 2030-ra már nyolcezer megawattos abszolút csúcsokat mutatnak.

Kép: infostart.hu