0:00
/
Megvan a megállapodás!

Három év után megszületett a KAP 2021-2027. időszakról szóló megállapodás. Ennek részleteit ismertette Szekszárdon Vendégh Edit a NAK Tolna Megyei Szervezetének elnöke és Horváth István a térség országgyűlési képviselője. 

Visszavonták a gazdaságot ellehetetlenítő javaslatokat

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 28-i ülésén az agrárminiszterek megállapodtak a KAP reform legfőbb agrárpolitikai elemeiről. Az agrárminisztereket tömörítő Tanács meggyőzte az Európai Parlamentet, hogy vonja vissza a javaslatait. Ez egyben a magyar agrárdiplomácia sikere is, hogy ilyen ellenszélben több, a magyar gazdák érdekeit védő javaslat is elfogadásra került.

Felfüggesztették a tárgyalásokat

Május végén függesztették fel a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalást Brüsszelben, mert nem jutottak eredményre.

"A tárgyalás most folytatódott. Meglepetésre MEGÁLLAPODÁS született"

– mondta Vendégh Edit. 

Közel három év

Ezzel egy rendkívül hosszadalmas tárgyalási folyamat zárult le, ami közel 3 év volt.  2021. január 1. helyett így 2023. január 1-én indul az új KAP, tehát 2 évvel később, ezért már nagyon sürgető volt a megállapodás megkötése. 

2021- 2022. átmeneti évek lesznek, ahol a régi szabályok szerint, de már az új forrásokra alapozva történnek meg a kifizetések és pályáztatások.

Szigorodó zöld előírások

Az Európai Parlament nyomására jönnek az egyre szigorúbb zöld előírások, melyeket a gazdálkodóknak teljesíteni kell. 2019.12.11-én fogadták el az Európai Zöld Megállapodást, melynek elveit a Parlament minden átmenet nélkül szeretett volna a KAP aktuális reformjába beépíteni. 

"Az európai zöldek túlzó módon teszik felelőssé az agráriumot a környezetszennyezésért, ami nem állja meg a helyét. Főleg nem a kelet európai országokban, ahol töredék mennyiségű műtrágyát, növényvédőszert és állatgyógyászati készítményt használunk, mint nyugaton"

– fogalmazott Horváth István. 

A megszületett megállapodással a stratégiai tervezés folyamata még nem zárult le. 2021. év végére készül el a hazai KAP Stratégiai terv, melyet az Európai Bizottsággal jóvá kell hagyatni.

Csak akkor lehet meghirdetni 2023. január 1-én a támogatásokat, ha a Bizottság jóváhagyta.