Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mi lesz veled, „Kádár-kocka”?

Tömegesen kerülhetnek eladósorba a 70-es, 80-as, sőt még a 90-es években épített szigeteletlen, vagy csak részben szigetelt családi házak – tájékoztatta a Világgazdaságot az Ingon.hu.

Elsősorban azokról az ingatlanokról van szó, amelyek fűtését tavaly még havi 50-60 ezer forintból meg lehetett oldani, idén azonban már több százezer forint is rámehet az otthon melegére. A cég csaknem ezer fő megkérdezésével készítette el felmérését, amelyből kiderült, akinek nincs pénze a korszerűsítésre és a felújítást sem tudja finanszírozni, inkább az eladás mellett dönt. A válaszadók 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi nagyobb ingatlanát kisebb házra vagy lakásra cserélné.

Ez pedig oda vezethet, hogy nagy alapterületű, korszerűtlen házakból hamar túlkínálat keletkezhet, ami már önmagában is árcsökkenéshez vezet. A vevők ugyanis már előre kalkulálnak a felújítás költségeivel, ami mindent egybevetve több 10 millió forintra is rúghat. Az Ingon.hu kutatása szerint a befektetők ennek ellenére sem tűnnek el a piacról. Visszatérnek egy alacsonyabb árszinten, megveszik a nagy és korszerűtlen ingatlanokat annak reményében, hogy azokat később felújítva sokszoros áron adják tovább.

A jelenlegi helyzet azonban inkább azt vetíti előre, hogy a lakók a többszintes, kihasználatlan, „energiafaló” családi házaknak már nemcsak a felső szintjét zárják le, hanem az alsó szint egy részét is, és csupán egy-két szobát fűtenek. Ez a szakértők szerint azonban nem lehet a jövőkép, mint ahogyan az sem, hogy a nagy ingatlanokat a kis- és közepes nyugdíjakból, az új energiaárakon, korszerűsítés nélkül működtetni lehessen. 

Kép forrása: commons.wikimedia.org