Megjelent a statisztikai hivatal legújabb kiadványa, amelyben bemutatják, mi jellemzi a főváros és a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetét.

Átlagkereset

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 196 ezer forint az átlagos nettó átlagkereset, Budapesten ugyanez az adat 351 ezer forint, Tolna megyében ötvenezer forinttal kevesebb, ugyanakkor megyénkben szinte eltűntek a munkanélküliek, Nógrádban viszont magas az arányuk.

Csökkent a munkanélküliség

Budapest foglalkoztatási rátája 68 százalékos volt az idei év második negyedévi adatai szerint a 15–74 éves népességben, ami az országos átlagnál (62,8 százalék) magasabb, egyben a megyék és a főváros körében a legkedvezőbb érték. A munkanélküliségi ráta országosan 4,5-ről 4,1 százalékra csökkent. Tolnában mindössze 1,2 százalék volt az első félévben. Tolna megyében az építőipari termék értéke 2020-ban 45 305 millió forint volt, ez az előző évinek a hatvan százaléka. Országosan 2016 óta évről évre emelkedik a lakásépítések száma.

Idén az első félévi országos szintű növekedést döntő mértékben a fővárosi lakásépítések élénkülése okozta

Májusban és júniusban több éjszakát töltöttek a vendégek az ország kereskedelmi szálláshelyein az előző év azonos időszakának alacsony bázisához viszonyítva. Májusban 1,5–5,4-szeresére nőtt a vendégéjszakák száma a megyékben és a fővárosban, júniusban Budapesten volt kiemelkedő, 3,9-szeres a bővülés.

 

Kép: pixabay.com