Sokak megijedtek, amikor az égen vonuló, mozgó csillagokat megpillantották, hogy nemsokára UFO-támadás részesei leszünk-e, de nem erről van szó!

Ezek a sötétben elvonuló fényes objektumok rendkívül látványosak, de nem meteor zápor, hanem egyszerűen csak Elon Musk újfajta műholdjai állnak éppen pályára.

Elon Musk-ról mindenkinek az elektromos autókat gyártó Tesla jut eszébe, de ő nemcsak erről híres, hanem ő irányítja a SpaceX nevű űripari vállalatot is, ami már számos áttörést ért el, és nagyon komoly tervekkel rendelkezik. Ilyen például a Starlink névre elkeresztelt projekt, aminek keretein belül több ezer pici műholdat lőnek fel hosszú hónapok alatt, míg végül ezek a műholdak pályára állva és egymástól megfelelő távolságra elhelyezkedve arra adnak majd lehetőséget, hogy a földi infrastruktúrától függetlenül, mindig-mindenhol legyen internet.

Arról nincs információ, hogy mennyire lesz gyors és megbízható a kapcsolat a jelenlegi műholdas megoldásokhoz képest, de Musk ígérete szerint sokkal jobb lesz, mint ami most van, és ezt neki el is hisszük, hiszen kitűnő mérnök-üzletember! Elsőként Észak-Amerikában indult a dolog, de a SpaceX ígérete szerint idén alaposan kibővül majd a lefedett terület.

A Starlink műholdjai egyébként kicsik és könnyűek, mindössze 260kg-ot nyomnak, és naponta nagyjából hat darabot szerelnek össze belőlük a Washington állambeli Redmondban, nem messze a Microsoft főhadiszállásától. Enne köszönhetően egyszerre most éppen 50 darabot bocsátottak fel a SpaceX saját fejlesztésű Falcon-9 rakétájával, ami arról vált híressé, hogy vissza tud térni a Földre, és újból lehet használni!

Hogy meddig látható a műholdak vonulása, nem tudjuk, de mindenesetre 12 ezer egység felbocsátására már megkapták az engedélyt!. Az is fontos szempont, hogy a Starlink-műholdak alacsonyabb (mintegy 550 km magas) pályára állnak, így nem zavarják a nagyjából 2 ezer másik műholdat, amik jellemzően 1000 km-es magasságban mozognak.

Ezzel együtt sokan aggódnak a Starlinkkel kapcsolatban:

  • A sok kis műhold a Földről UFO-jelenségnek látszik, így ijesztő,  és sokak szerint nehezítik majd a csillagászati észleléseket is,
  • a másik pedig, hogy mi lesz az űrszeméttel, ha ezek a műholdak már nem működnek tovább.

Úgy látszik, mindenre van Musk-nak válasza, ugyanis a fényszennyezés miatt fényelnyelő burkolattal látták el a műholdakat, az űrszemét kérdésében pedig, a műholdak az életciklusok végénél a saját beépített meghajtásukat használva elhagyják majd a Föld körüli pályát, és szépen elmennek meghalni az űrbe. Ha pedig valamiért a beépített meghajtás nem működne (amire a cég szerint kicsi az esély), ezek a műholdak akkor is elégnek legfeljebb 5 évben belül a légkörben, szemben azzal a többszáz évvel, amire a magasabban keringő műholdaknál lenne szükség. Ezek a műholdak az első kriptonmeghajtású űreszközök a világon! Beépített szenzoraikkal pontosan a kívánt helyen állnak meg, és fenntartják a szélessávú internet kapcsolatot, valamint a Védelmi Minisztériummal való folyamatos kapcsolattartás eredményeként el tudják kerülni az űrszeméttel való ütközést!

Így néztek ki pár napja a műholdak: