Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem fogod kitalálni, melyik iparág lett a pandémia egyik nyertese

2020 a hangszergyártók- és kereskedők egyik legjobb éve volt, amit az előzetes várakozások szerint 2021 még felül is múlhatott.

Csámpai Károly az egyik hangszeráruház tulajdonosa a pandémia idején naplót kezdett el vezetni arról, hogy milyen hangszerek, hangtechnikai eszközök iránt élénkült meg a kereslet, az eredmények pedig magukért beszélnek. A szakértő elmondta, szinte minden termékkategóriában emelkedést tapasztaltak tavaly 2019-hez képest, de a leglátványosabb növekedés a gitárok esetében volt, írta meg az uzletem.hu.

Csámpai szerint sokan vásároltak például elektromos dobfelszerelést, elektromos zongorát a kijárási korlátozás idején. Ebből az látszik, hogy a bezártságban az emberek egy része új hobbit keresett, megváltoztak a szokásaik, ezért elkezdtek zenélni, ez segítette át őket a nehéz időszakon. Hozzátette: nőtt az otthoni hangstúdiók száma és az online videomeetinghez is fontos volt a jobb hangminőség, illetve a jó minőségű, mutatós eszközök használata.

A hangszergyártóknak és -kereskedőknek a tavalyi volt a legjobb éve, a hangszeraruhaz.hu forgalma például 30 százalékkal nőtt.

Persze semmi sem fenékig tejfel. A járvány áruhiányt és áremelkedést is hozott magával. Az elektronikai eszközök piacán a chiphiány okoz gondot, ami egyformán érinti például a digitális zongorák, a diktafonok vagy éppen a hangkártyák ellátását.