Nem mind arany, ami fénylik, de nagyon értékes!

TOKYO, JAPAN - JULY 24: The silver, gold and bronze medals are displayed after the Tokyo 2020 medal design unveiling ceremony during Tokyo 2020 Olympic Games "One Year To Go" ceremony at Tokyo International Forum on July 24, 2019 in Tokyo, Japan. (Photo by Atsushi Tomura/Getty Images)

Gondoltad volna, hogy az olimpiai aranyat, elektronikai eszközök millióiból, úgymint mobiltelefonok, fényképezőgépek és tabletekből kinyert nemesfémekből készítették?

A fenntarthatóság jegyében született meg az a projekt, ami azt a célt tűzte ki, hogy minél több újrahasznosított anyagot használjanak fel az olimpián. Ezek közé tartozott az érmek anyaga és a szalagja is. A gyűjtés a lakosság körében már 2017-ben elkezdődött és mintegy 80 ezer tonna készüléket adtak le postahivatalokban, iskolákban, mobil üzletben.

A készülékekből 32 kg arany, 3500 kg ezüst és 2200 kg bronzot sikerült kivonni.

 

Ez a mennyiség elég volt az 5000 db olimpiai és paraolimpiai érem elkészítéséhez, melyet Junicsi Kavanicsi tervei alapján gyártottak. Az érmek szalagjait újrahasznosított poliészter szálakból szőtték, mintázata a kimonóhajtogatást szimbolizálja, az egyedi gyártású fadobozokat japán kőrisből készítették el.

Az átadásukhoz használt 100 dobogóhoz 45 tonna háztartási és tengeri műanyaghulladékot gyűjtöttek össze.

Az érmek 85 mm átmérőjűek és 7,7-12,1 mm vastagságúak.

Arany: 550 g tömegű ezüstérem felületét 6 g arany borítja

Ezüst: 550 g tömegű tiszta ezüst

Bronz: 450 g tömegű 95 százalék réz, 5 százalék cink található.