Idén is megvizsgálták a szilveszteri menübe valót. Nincs igazi szilveszter menü legalább pár szál virsli nélkül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  ezért minden évben e termékek laborellenőrzésével zárja fogyasztóvédelmi vizsgálatait.

Jelölési hibákat találtak

2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát. A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használatát minimális fehérje- és maximált zsír-, víz- és sótartalomhoz köti. 2021-ben két termék zsírtartalma magasabb volt a megengedhetőnél, ezek így a továbbiakban nem árusíthatók virsliként.

További két hentesáru esetében a címkén szereplő tápértékadatok nem egyeztek meg a laborban mért mutatókkal.

Az egyikben zsírból volt több a csomagoláson jelzett mennyiségnél, a másiknak a zsírtartalma lefelé, fehérjetartalma felfelé tért el a tájékoztatástól.

Van aki, elirta a cimkét

Ritkaságszámba menő, különös hibát vétett az ötödik elbukott virsli forgalmazója.

A termék tényleges sótartalma megfelelt az előírásoknak, ennek ellenére a feliratban a megengedettnél magasabb értéket szerepeltettek.

A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. Az ITM célja az ismétlődő vizsgálatokkal, hogy a vásárlók hiteles információk alapján az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak az üzletekben. A fogyasztóvédelem az ünnepi időszakban is fokozott jelenléttel, tematikus ellenőrzésekkel óvja a magyar családokat.