Történelmi Íjász Távlövő és Távcéllövő Országos Bajnokságot rendezett a Magyar Íjász Szövetség 2021. szeptember 18-19-én Őcsényben.

A versenyre szép számmal jelentkeztek íjászok, hogy eldöntsék kinek a nyílvesszője tud legtávolabb repülni.

Hagyományok és népviselet

A történelmi íjászat egyre népszerűbb sport. A versenyek hangulata, a korhű, történelmi jellegű ruhák világa varázzsal tölti be a rendezvényeket. Sok versenyző számára csupán kellemes időtöltés, időutazás a régi korba, illetve hagyományápolás, de van, akinek már szellemiség, életforma. Az ilyen versenyek hangulata mindig más, mint egy hagyományos, mai ruhában történő megmérettetés. A régi idők hangulatát tükrözi.

A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág.

2011-ben a HDH-IAA nemzetközi íjász szövetség a nemzetközi szövetségek közül elsőként vette fel külön szakágként és rendez nemzetközi versenyeket és Európa Bajnokságokat. Ezzel a történelmi íjászoknak is lehetőséget teremtve komolyabb nemzetközi versenyzésre.

Mónus József többszörös rekorder és világbajnok jobb oldalon

Több irányzata van

Az utóbbi években kezdik újra felfedezni íjász hagyományainkat. Ennek köszönhetően a történelmi íjászat több irányzat kezd fejlődni:

  • klasszikus íjászversenyek,

  • távcéllövészet ahol akár az olimpiai távokat is meghaladó, több nemzet íjászhagyományaikban fellelhető célokra lőnek,

  • távlövészet, ami régi oszmán-török birodalom íjászainál és a mongoloknál volt nagy hagyománya, hogy minél nagyobb távolságra próbálták kilőni nyílvesszőjüket.

Wehovszky Kíra Tícia az Alisca Nyilai Íjász Egyesület íjásza

A hétvégi Őcsényben megrendezett versenyen az első napon zajlott a távcéllövészet, ahol az Alisca Nyilai Íjász Egyesület versenyzője Wehovszky Kíra Tícia aranyérmes lett. Bár eddig ezt az irányzatot még nem próbálta, de úgy tűnik ez is jól megy neki. Az augusztusban elnyert világbajnoki és európa bajnoki címe után több jól irányzott lövésével az idei utolsó nagy megmérettetését is aranyéremmel zárta.

Mónus József ismét bajnok

A második napon a távlövészeté volt a terep, ahol a tradicionális távlövő íjász Mónus József is itt volt, aki legenda az íjászok körében. Többszörös rekorder és számos világbajnoki cím birtokosa. 2010-ben megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. Azóta is több rekordot döntött le a lábáról, még a sajátját is túllőtte és számos világbajnokságot nyert. Ezen a versenyen is az élen végzett.

Mónus József egy helyi íjász kislányával

Képek: Balogh József és Müller Olivér íjászok