Januárban életbe lépett az osztatlan közös tulajdonok megszüntetését segítő törvény, melynek kapcsán a falugazdászok képzést kaptak az osztóprogram működéséről, és segíteni tudják az eljárásokat. 

„Fontos tudni, hogy 2022. július 1-től a NAK – hasonlóan a földadásvételekhez – a haszonbérleti szerződések esetében is véleményezi jogot szerzett. Az adásvételek véleményezéséhez képest viszont az a különbség, hogy a Kamara a haszonbérletek esetében csak akkor lép be az eljárásba, ha a Települési Agrárgazdasági Bizottság részéről jelzés érkezik felénk, hogy egy adott haszonbérleti szerződés aggályos lehet”

– fogalmaz évértékelő közleményében Vendégh Edit a NAK Tolna megyei igazgatója.

Bővültek a kamara szolgáltatásai 

A Kamara által nyújtott szolgáltatások bővültek a gabona beltartalmi vizsgálattal, valamint továbbra is biztosítják a felnőttképzési tanfolyamokat, tápanyag-gazdálkodási terv készítést, laboratóriumi talaj- és növényvizsgálatot, továbbá agrárbiztosítások közvetítését.

„Komoly pályaorientációs tevékenységet végezünk a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése, az agrárszakképzésbe beiskolázás elősegítéséért. A megye mindkét agrárszakképző iskolájában megszerveztük a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteket, emellett ősszel 2-2 alkalommal nyílt lehetőség az agrárszakképző intézmények és agrárszakmák/szakmairányok megismerésére”.

Fontos társadalmi szerepvállalása a kamarának a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program megyei adománygyűjtésének koordinálása. Idén 91 gazdálkodó adakozásából 9,4 t búza gyűlt össze.