Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Pár tipp a családnak a leghidegebb hónapokra

Jócskán túl vagyunk már az óvoda és iskola kezdésen, de a fertőző betegségek még mindig tombolnak. A bacik és a vírusok idei rohama megállíthatatlannak tűnik, de van pár jó tippünk, ami egyébként nem (csak) az alma, mégis az orvost távol tartja.

A forgatókönyvet már ismerjük: gyermekeink épphogy visszatérnek a közösségekbe, máris megtalálják őket a fertőző, felső légúti betegségek. Ráadásul idén is nyomasztja a szülőket, hogy az ilyenkor szokásos kórokozók mellett már a koronavírus is veszélyezteti a gyermekét. Teljes védelmet nem adhatunk az apróságoknak, de vannak követendő alapszabályok, amire idejekorán meg kell tanítani őket annak érdekében, hogy kevésbé adják át egymásnak azokat a fránya bacikat.

Kézmosás

Sokszor és alaposan, ennyi a trükk. A megfelelő kézmosás elsajátítása nagyon fontos. Tanítsuk meg velük játékosan, jókedvűen, hogy a bacik nem tűnnek el, ha csak a csap alá tartjuk a kezünket, a legfontosabb a szappan és a saját (!) törölköző használata.

Köhögés etikett

Mutassuk meg, hogy köhögésnél és tüsszentésnél nemcsak a szánkat, de az orrunkat is eltakarjuk, és nem a kézfejünket használjuk. A legmegfelelőbb ha könyökhajlatunkkal takarjuk el az arcunkat. Ezt nem lehet játékosan, csak katonásan. Minden egyes alkalommal rá kell szólni. Hipp-hopp menni fog!

Az orrfújás nem ciki

Vannak olyan országok, ahol egyenesen irtóznak egy jóféle orrfújástól. Nem szeretnék megbántani egy nemzetet sem, így maradjunk annyiban, hogy voltam már olyan helyen, ahol magamra haragítottam pár embert, mert szipogás helyett, egy erőteljes egészségügyi orrfújást választottam. Az alapos fújás elsajátítható és el is kell kezdeni tanítani amilyen korán csak lehet.

Tipp: érdemes a fújás játékosságára felhívni a figyelmet.Megmutathatjuk, milyen buli szájjal gyertyát vagy buborékot fújni, később rátérhetünk az orra is. Nálunk például az vált be, hogy egy papírgalacsint kellett lefújni az orra alá tartott könyvről. Ha megtaláljuk a megfelelő módszert, a zsebkendő használata gyerekjáték lesz.

A lényeg tehát a védekezés, de nem vetjük meg azokat a csodaszereket sem, melyek alapdarabjai   a családi patikának. A tengervizes orrspray, az inhalátor, köptető, valamit a legjobb gyógyteák nélkül soha induljunk neki a télnek! Kihívásokkal teli időszak ez, így kitartást kívánok és jó egészséget!