Porszívó, ecet, szúnyogháló, esetleg rovarirtó vagy fokhagyma? Boszorkánykonyha vagy hatásos? Az internet szerint ez csak néhány házi praktika, amivel ELVILEG  távol tarthatjuk az otthonunktól poloskákat. 

A lakásban nem permetezünk

A mezőgazdaságban növényvédő szerekkel lehet védekezni a poloskák ellen, a lakások esetében a leghatásosabb védelmet a jól záró nyílászárók és a jól felszerelt, ép szúnyoghálók adhatják. 

Ha ennek ellenére bejut a lakásba, porszívóval érdemes befogni!

A védekezés időszaka a mezőgazdaságban tavasztól őszig tart. A lakásvédelem pedig ősztől tavaszig. A büdösbogarak igyekeznek meleg és száraz helyekre húzódni a téli időszakban. Az első és legfontosabb tennivalónk a  bejutási pontok felderítése és elzárása. 

Ezek lehetnek repedések a falon, hiányzó szigetelés a nyílászáróknál vagy épp kilyukadt, régi szúnyogháló az ablakokon. 

Fontos ezeket mielőbb megjavítanod. Lehet, hogy ennyi elég is lesz!

Fontos!

  • A külső világítás lekapcsolása, valamint a sötétítőfüggönyök összehúzása és a redőnyök leeresztése sötétedés után, hiszen sok más rovarhoz hasonlóan a poloskákat is vonzza a fény. 
  • Ha az udvarunkon tűzifát tárolunk, az legyen a háztól legalább 20 lépésnyire és egy legalább 10 centiméter magas platformon, hogy a büdösbogarak ne tudjanak megbújni a fahasábok között. 
  • A rendszeres és gyakori takarítás és porszívózás, a lakásban a rovarok számára szabadon hozzáférhető élelemforrások megszüntetése szintén rengeteget segíthet a poloskák ellen. 
  • Mielőtt belépnénk az otthonunkba, mindig vizsgáljuk meg a kabátunkat, táskánkat, nincs-e rajta potyautas.
  • Tapossunk el néhány poloskát a ház körül, mert a szag, amit ilyenkor kibocsátanak, riasztóként szolgál a többi poloska számára, így azok nem jönnek majd a ház közelébe. 
  • A poloskákat vonzza a sárga szín is, ezért az is hasznos lehet, ha a kertünkben a sárga színű virágokat hozó növényeket a háztól távolabb ültetjük. 
  • Ugyanezt a hatást elérhetjük néhány búzaszemmel is, amit a kertünk különböző pontjain ültessünk el. 

Kotyvassz, hátha segít!

A házi praktikák szerint a következő oldatok akár hasznosak is lehetnek. Az egyik egy rész vízből, egy rész mosogató szerből és egy rész levendulaolajból áll. A másik egy palack forró vízből, amiben jól elkeverünk két teáskanál margosa olajat. Ezek aztán egy permetező flakonba átöntve már ki is juttathatóak a növényekre és azokra a területekre, ahol a poloskák gyűlni szoktak. Sokan esküsznek még a vizes törülközős módszerre is, ami szintén alkalmazható lakáson belül és kívül is. Egy nedves törülközőt felakasztunk valahová, majd amikor a poloskák rátelepednek, óvatosan leszedjük onnan, és alámerítjük szappanos vízbe.