Tizenkilencen adtak vért a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapja alkalmából. Országszerte a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság véradó kampányt.

Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapját az ENSZ 1987. évi határozata alapján minden október második szerdáján ünnepeljük, melynek keretében figyelmeztetik az embereket bolygónk sérülékenységére, az érte viselt felelősségre.


A katasztrófa összefogást kíván

Nemzetközi segítség nélkül a katasztrófa sújtotta államok gyakran képtelenek úrrá lenni a nehézségeken. A világszervezet okmánya azt ajánlja a kormányoknak, hogy ösztönözzék az olyan intézkedéseket és szakmai segítségnyújtási programokat, amelyek a természeti katasztrófák becslésével, előre jelzésével, megakadályozásával és enyhítésével foglalkoznak. Természeti csapások mindig is lesznek, de nem feltétlenül válnak katasztrófává, ha megtesszük a szükséges lépéseket.

Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai egy szúrás alkalmával 450 milliliter – egy egység – vért vesznek le.

Három embernek segítesz egy véradással!

A levett mennyiséget három részre bontják, így egy véradással tulajdonképpen három ember életét menthetik meg a véradók. 

Az idei véradáson tizenkilencen jelentek meg, közülük tizenhatan ténylegesen adhattak vért, segítségükkel több, mint hét liter vér gyűlt össze.