0:00
/
Új idők járnak a magyar agrárdiplomáciában

Szekszárd az 5. állomása annak az gazdaságfejlesztő országjáró körútnak, ahol dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára megpróbálja felmérni a hazai termékek export helyzetét.

Az agrárexport dinamizálása nemzeti érdek, növelnünk kell a magyar agrár- és élelmiszeripar kivitelét, külpiaci esélyeit – jelentette ki dr. Bencsik Dávid a szerdán megrendezett konferencián.

Meggyőződése, hogy a hazai élelmiszer gazdaságot nem a minisztériumi irodákból, hanem a helyszínen kell fellendíteni, együttműködve az ágazat szakértőivel. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a kelet és a déli piacokon is kiépíthesse országunk az export hálózatát.

Nem a mennyiség, az ár a probléma

A problémát jelenleg az jelenti, hogy a 2020-as adatok alapján Magyarország kétszer annyi bort adott el, mint Ausztria, ám ez pénzben nem jön vissza, mert amíg a magyar bor literenként 1 euró, míg az osztrák bor ugyanannyi mennyiségben 3 euróért kel el.

A gazdálkodók megsegítését tartják fontosnak

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke elmondta, hogy az Agrárgazdasági Kamara mindenképpen a gazdálkodók segítését tartja elsősorban fontosnak.

Céljuk, hogy a megyei termelők megfelelő pályázathoz jussanak.

Jelenleg szakemberhiányban küzd az agrárgazdaság, ám a kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több feldolgozókapacitás teljesüljön.