Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Kultúra

Sűrített Pannónia – átadták a Mészöly-tanyát és alkotóházat

Ezen a helyen alkotott, gondolkodott a huszadik század második felének egyik legnagyobb irodalmi alakja, Mészöly Miklós. Az író öröksége, a róla elnevezett tanya és alkotóház építése tavaly december végén fejeződött be. Mészöly Miklós idén januárban lett volna száz éves. A világjárvány itt is közbeszólt. Fél évet kellett várni, hogy az épületet méltó módon átadhassák. Június 10-én szemerkélő esőben ez is megtörtént. Szűk körben, komoly médiaérdeklődés mellett nyílt meg a Mészöly-tanya – Szekszárdi Alkotóház. A romantikus hangulatot árasztó visszaemlékezések hatására idővel még a nap is kisütött. Az épület az egykori tanya helyére épült. A szekszárdi dombvidéken, Porkolábvölgyben fekszik, amit az író csak úgy nevezett, sűrített Pannónia.

"Nem követelődző táj, mint annyi más. Minden miniatűr és kiegyensúlyozott itt. Egyetlen részlete sem hivalkodó. Nem akar elámítani, semmit nem akar, van. Lomb mögé rejtező tanyaházak, pusztuló gyümölcsösök, szőlőpászták. S persze, diófa a tanya előtt. Akáccal benőtt szurdikok; csendjük, fülledtségük a legszelídebb titokzatosság. Sűrített Pannónia."

Kocsis Imre Antal, Szekszárd korábbi polgármestere idézte fel Mészöly Miklós egykori szavait. A Mészöly-kultuszt régóta és sokan ápolják kitartóan. Nekik és a széleskörű összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg a mostani tanya és alkotóház – mondta Gyurkovics János alpolgármester. Civilek, az önkormányzat, egyesületek, helyi vállalkozások álltak be a projekt mögé.

Dr. Szkárosi Endre, a Mészöly Miklós Egyesület ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy az író életművével van felelősségünk tenni, a róla való tudást és a megújulást folyamatosan fenntartani. A tervek szerint a hely hamarosan fogadhat látogatókat. Otthont adhat az irodalommal kapcsolatos eseményeknek. Ihletet nyújthat azoknak, akik a jövő irodalmának művelői szeretnének lenni. A hely kisugárzása, szelleme, hogy az ide látogatók mindannyian egy kicsit Mészöly Miklós szemén keresztül láthatják e tájat és talán az egész világot.

Fotók: Szilasi Szabolcs