Egy költői kérdéssel indítanék…Vajon miért van az, hogy minden óvodai vagy iskolai Facebook csoportra jut legalább egy idióta szülő! És akkor szerencsénk van, ha csak egy!

A homo socialmedicus idioticus különös ismertető jegye, hogy mindenbe beleköt! Amikor végre konszenzusra jut a csoport, megegyezünk, hogy milyen ajándékot vegyünk a tanárnak, vagy mi legyen a ballagó kis ovisok tarisznyájában, akkor biztos, hogy előáll egy addig nem is említett, „fantasztikus” ötlettel, amihez persze körme szakadtáig ragaszkodik! Természetesen a véleményét szigorúan csak írásban meri elmondani, amikor személyesen találkozunk, csak szemlesütve köszön a többieknek.

A másik jellemző tulajdonság, hogy hihetetlen szófordulatokkal próbálja álcázni, hogy valójában egy unintelligens, rendkívül kellemetlen figura, aki általában helyesírásból egyes! Nem ritkán úgy beleéli magát a saját véleményébe, hogy gátlástalanul átgyalogol mások érzésein, magánéletén.
A Covid időszakban, amikor online zajlott az életünk, nagyon sokszor belefutottam egy-egy Facebook csoportos vérre menő vitába. Amikor ugye amúgy is vékony jégen táncolunk, mert valljuk be a politikán kívül a Covid az, ami olyannyira megosztó, fekete vagy fehér, hogy képes akár családokat is szétszakítani. Miért pont a Facebook csoportot kímélné? Letesztelted a gyereket? Miért? Miért nem? Micsoda felelőtlen vagy…mekkora hülye vagy, minek tesztelteted….stb,stb…

Ha nem vagy bent a közösségi média csoportban, akkor teljesen tudatlanul élsz a világban, ugyanis minden fontos dolog ott dől el! Mindent ott beszélnek meg, mindent megszavaztatunk, megvitatunk, néha cuki képeket küldünk, és ha mindez egy Messenger csoporttal is fűszereződik, akkor belépünk az éjjel-nappal csipogó telefon világába. 
Tudja valaki, miből lesz a környezet témazáró? Nem tudunk belépni a tesi órára, ugye nem kap Józsika egyest!? A kedvencem az volt, amikor otthoni oktatás keretében technikára pom-pomot kellett csinálni, többen aggódtak, honnan vesznek fonalat, mert épp zárva volt minden, majd egy anyuka levágta a gyerek sapkájáról a bojtot és lefotózta! A megoldás mindenképp ötös szerintem!

Szóval a naprakészséggel és a gyorsreagálással együtt egy zárt Facebook csoport pont olyan idegesítő lehet, mint amilyen hasznos. Eleve egy faramuci helyzet, hogy arra kényszerít bennünket, hogy folyton azt böngésszük, lett-e valami új dolog felpakolva az üzenőfalra, hogy született-e döntés valami fontos ügyben, egyszóval folyamatos online létet feltételez. Ezt persze a szülők elfogadják, és tűrik, ami ezzel jár.