Tudod, mi az a Kékszalag? Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, amely immár ötvennél is többször startolt el a Balatonon a vitorlázás szerelmeseinek nagy örömére. A résztvevők idén 53. alkalommal adnak számot tudásukról, kitartásukról és akaraterejükről 2021. július 22-24. között a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalon.

Miért Kékszalag?

Régen a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette árbócán a kék szalagot – innen a verseny elnevezése. A „Magyar tengerre” 1934-ben helyezte át a hagyományt a Hungária Yacht Klub. A szokás értelmében a versenyre mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor, amely a legközelebb van a holdtöltéhez.

Néhány érdekesség a versenyről:

  • Az első verseny 1934-ben került megrendezésre. 1942-ig kétévente, majd néhány év kihagyással 2001 óta a már évente megszervezik.
  • Az első igazán szép teljesítmény a Nemere II. nevű hajóhoz köthető, amellyel 10 óra 40 perc alatt tették meg a távot. Ezt a rekordot egészen 57 évig tartotta.
  • A Kékszalagot kétszer nyerte meg női kormányos. Kultsár Istvánné Gordon Evelyn volt a büszke győztes.
  • 1953-ban annyira gyenge szél fújt a verseny idején, hogy ekkor avatták a „leglassabb nyertest”, aki 40 óra alatt ért a célba.
  • Az 50. jubileumi Kékszalag versenyen nem kevesebb mint 681 hajós vett részt.

Szekszárdi szívek is hajtanak egy vitorlát

Van az indulók között egy lelkes amatőr, baráti csapat, akik évről évre megharcolnak az elemekkel, hogy bizonyítsák kitartásukat és a sport iránti szeretetüket. Hat férfi (közülük 4 szekszárdi) ismét nekivág a magyar tenger meghódításának. A Kékszalag számukra nem csak egy verseny, hanem közösségi élmény is. A rengeteg gyakorlás, a közös feladatok, a munkamegosztás és a víz iránti alázat összekovácsolta a csapat tagjait. Kívánjuk nekik a legjobbakat!

JÓ SZELET FIÚK!