Isteni szörpöt tudsz készíteni belőle. A méhészek szerint az április végi, május eleji hűvös időjárás miatt, kevés nektárt találnak rajtuk a méhek. Az ország egyes részein a tavalyi akcáhozam gyenge volt.
Megfigyelések szerint, amikor a sárgabarackon az első virágok megjelennek, akkor pattan meg a rügy az akácon.
Ha ekkor megfagy, nagy kárt okozhat a természet. A látszat ráadásul csalhat, hiszen utána lehet szép a virágzás. Ekkor örül a méhész, de lehet, hogy a nektár elenyésző.
Pár ÉRDEKESSÉG az akácról
- Egész Európa akácerdeinek a fele Magyarországon található
- Európa akácmézforgalmának 70 százaléka Magyarországról származik
- Magyarországon 463 000 hektárt borít fehér akác
- Magyarországon több akácos van, mint Európa összes többi országát együttvéve
2014-ben hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz
Bár az időjárás nem a napos oldalát mutatja, érdemes eltenni az akácszörp receptjét, lesz még kánikula.
Hozzávalók
- 50 dkg akácvirág
- 4 l víz
- 3 db citrom
- 80 g borkősav (vagy citromsav)
- 4 kg cukor
- 1 kk nátrium-benzoát
Elkészítés
Miután megmostad a virágot, szedd le a száráról. Mosd meg és szeleteld fel a citromot. Tedd vízbe a virágokat, a citromot és a borkősavat. Olykor megkeverve hagyd állni három napig. Szűrd le, keverd bele a cukrot és a tartósítót. Ha a cukor teljesen feloldódott, töltheted üvegekbe.