Szekszárd volt a III. Nagy Táncválasztó egyik házigazdája

Idén is Szekszárd lett az ország tizenegy városában egy időben zajló táncünnep egyik helyszíne. Nem csoda, hiszen az egyetem gyakorlóiskolájában húsz éve működik a Táncművészeti Tagozat, mint a Magyar Táncművészeti Egyetem referenciaintézménye.

A zene és tánc ősidők óta az emberek ünnepének része. Volt kultikus, vallási szerepe, jelentette a szórakozást, az összetartozást és volt maga a művészet is. A mostani rendezvény célja az egyetemes tánctörténet népszerűsítése.

– mondta Valkainé Daczó Eszter a Pécsi Balett volt szólistája, a Nagy Táncválasztó szervezője.

Tolna megye minden részéről jöttek

A III. Nagy Táncválasztóra nem csupán szekszárdi érdeklődők jöttek, hanem Bátaszékről, Bonyhádról, Paksról, s a megye távolabbi településeiről is érkeztek érdeklődő gyerekek. A programra bárki jelentkezhetett hat éves kortól. Tanulhatták és gyakorolhatták a Berczik-technikát, a klasszikus balettet, show táncot, kontakttechnikát, amerikai jazzt és modern art jazzt. A tornateremben Czár Gergely, a Szegedi Kortárs Balett magántáncosa, koreográfusa tartott bemutatót, miként lehet mozgással, átéléssel mozogni a zenére. A rendezvényen 450-en vettek részt.

Amellett, hogy egy országos felkérés az iskola életében elismerés és előrelépés, a tánc, mint művészet segít is a gyerekeknek. Jól érzik magukat, feloldódnak, testük, s a lelkük is örömben részesül, s ez öröm diáknak, tanárnak egyaránt.

– nyilatkozta Bucsányiné Gréczy Gabriella, a gyakorlóiskola mostani igazgatója.

Forrás: KPVK PTE, Képek: Daczó Eszter