Éld túl a telet! Szó szerint!

Sok autós gondolja úgy, hogy nem cserél a járművön gumikat, ha jön az évszak váltás, pedig ennek baleset is lehet a következménye. Ráadásul, ha valaki télen nyári gumival balesetet szenved, a felelősség akár teljes részben az övé lehet!

Mi a különbség a két gumi között?

Alapvetően más a kétféle gumiabroncs anyaga és mintázata. Míg a téligumi mintázata sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, mély kapaszkodóblokkokból áll, addig a nyári gumin kevesebb a lamella és a kapaszkodó is. A barázdák feladata a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A nyári gumi anyaga télen megkeményedik és mivel mélyen kapaszkodni sem tud, ezért az autó nagyon könnyen megcsúszik.

Miért biztonságosabb a téli gumi hideg időben?

A téli abroncsok anyaga egy speciális lágy, elasztikus futófelületű gumi. Nem keményedik meg hideg időben, mint a nyári gumi, fagypont alatt sem válik merevvé, rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából, így stabilitást ad az autónak. A felületén található mély és széles árkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést.

Nem csak a mély barázdákról ismerhető fel

Szimbólumok is jelzik a gumikon, hogy melyik évszakhoz valók. A téli gumikon található M+S jelzés az angol Mud + Snow (sár és hó) szavak kezdőbetűiből származó rövidítés. Ha még egy hópehely a hegyen szimbólum is található a gumi felületén, akkor már biztos lehetsz benne, hogy garantáltan jó minőségű és tapadású kerekei lesznek autódnak. Az M+S, valamint a hópehely a hegyen szimbólumok együttesen garantálja, hogy a téli gumik megfelelnek a téli időjárási körülményeknek.