0:00
/
Te már téliesítetted az autódat?

Állj neki minél előbb! Fontos!

Sokan hiszik azt, hogy az autónak nincs szüksége másra tél előtt, mint a nyári gumik kicserélésére téli gumikra. Pedig nem így van! Ahhoz, hogy az autó a télen is megfelelően kiszolgáljon Téged és ne álljon le, valamint ne okozz vele balesetet bizony más teendő is van még!

Balázs Attila, az egyik szekszárdi autószalon szerviz vezetője összefoglalta nekünk a teendőket.

1. Megfelelő hűtőfolyadék biztosítása

A fagyálló szintjének és a fagyáspontjának ellenőrzése az első és legfontosabb feladat. Mindenképpen -25 celsius fokig hatásos fagyálló hűtőfolyadékot használj, mert enélkül a folyadék megfagyhat és szétrepesztheti tágulás közben a hűtőt.

2. Akkumulátor ellenőrzése

Kifejezetten kellemetlen helyzet lehet, ha fagyos hidegben leáll az autó, mert az akkumulátor nem bírta. Nélküle még fűteni sem tudsz, hogy meg ne fagyj, ezért gondoskodj róla mielőbb, hogy megnézesd az akkumulátor állapotát.

3. Gumik cseréje

Amennyiben a külső hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ajánlott felszereltetni a téli gumikat! A nyári gumi télen keménnyé válik, ráadásul nem olyan barázdált, mint a téli, így nem vezeti el a felesleges folyadékot, a kocsi pedig csúszni fog, mert nincs megfelelő tapadása az útra. Ha nem cseréled le a nyári gumikat télire, akkor akár balesetet is okozhatsz!

4. Lámpa, világítás ellenőrzése

A téli, sötét időszakban kiemelten fontos, hogy a jármű jól látható legyen mindenki számára, ezért alaposan tisztítsd meg a fényszórókat is. A szennyezett lámpabúra nem csupán a jármű láthatóságát veszélyezteti, de csökkenti az optimális látótávolságot is.

5. Ablak tisztító berendezések

A szélvédőmosó folyadék tartályát a téli időjáráshoz alkalmas folyadékkal töltsd fel, valamint ellenőrizd az ablaktörlő lapátok állapotát. Ha nem törölnek rendesen, repedezettek, vagy kemények, akkor cseréld ki őket!

Fontos arra is figyelni, hogy amikor leállítod az autót, az ablaktörlőket hajtsd fel, mert a gumi hozzá fagyhat az ablakhoz.

6. Zárak, ajtók karbantartása

A zárak és ajtók is befagyhatnak tél idején. Ahhoz, hogy ezt elkerüljd használj erre a célra hivatott olajozó és kenőspray-eket.

7. Karosszéria óvása

A havas utakra szórt jegesedést gátló szerek roncsolhatják a karosszériát, ezért érdemes az autót kéthetente alaposan lemosni, főleg alul, hogy ezeket eltávolítsd róla.

 

VEZESS ÓVATOSAN ÉS KÖRÜLTEKINTŐEN!

 

Az autó felkészítése hiábavaló, ha nem figyelsz a szabályokra és emiatt balesetet okozol. Ezért mindig tartsd be a megfelelő követési távolságot, valamint mérsékeltebb sebességgel és körültekintőbben vezess!