A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt. A házastársak biztonságát is szolgálja – tudatta a sajtóval a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. 

Saját „játékszabályok” szerint 

A házassági vagyonjogi szerződésben a házastársak saját akaratuknak megfelelő vagyonjogi rendszert alakíthatnak ki. Ebben többek között szabályozhatják az öröklés vagyonjogi kérdéseit.

Kiköthetik mások mellett azt is, hogy a házassági vagyonközösségük alatt mi számít közös, és mi különvagyonnak.

Sőt, akár teljes vagyonelkülönítésről is megállapodhatnak.

Az adósság is lehet közös

Nemcsak a vagyont, hanem az adósságokat is elkülöníthetik, ezzel megkímélhetik a házastársukat például egy nem fizetett jövőbeli hitel terhétől. A házassági vagyonjogi szerződéssel azt is befolyásolhatják, hogy mi és milyen módon kerüljön majd a hagyatékukba, ami fontos, ha egy korábbi házasságból született gyermekük is törvényes örökössé válhat.

Vajon Te tisztában vagy a jogaiddal?

A kamara online felmérést készített, amelyből kiderül, hogy sok a tévhit a magyarok körében arról, mi számít a házastársak közös vagyonának és mi különvagyonnak.

Az emberek hatvan százaléka nem tudja például, hogy a házastárs vállalkozásából származó bevételek akkor is közösek lesznek, ha a céget a házasságkötés előtt alapította.

A válaszadók csaknem harmada tévesen azt gondolta, hogy a házasság előtt szerzett vagyontárgyak minden esetben különvagyonnak számítanak. Sokan pedig hibásan abban a tudatban élnek, hogy öt év együttélés után az élettársaknak élettársi vagyonjogi szerződés nélkül is keletkezhet a törvény alapján közös vagyonuk. A válaszadók háromnegyede tudta, hogy a házassági vagyonjogi szerződés csak akkor érvényes, ha ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közjegyzői okiratba foglalták.  

fotó: pexels