Legközelebb augusztus 22-én lesz ilyen gömbölyű. A Hold alakjához és mozgásához a korábbiakban számos egészségügyi problémát társított az emberiség. Például az alvajárás másik ismert neve a holdkórosság  – annak ellenére, hogy a Föld körül keringő égitestnek semmi hatása nincs az éjszaka öntudatlanul sétálgatókra. Sokan a nyugtalan éjszakákat is valamelyik holdfázisra, általában a teliholdra fogják.

Kutatták az okokat és összefüggéseket

Svájci kutatók vizsgálták, hogy mi az igazság az égitesttel kapcsolatos hiedelmekből. 33 ember alvását vizsgálták meg korcsoportokra leosztva, speciális laboratóriumban. Mérték a mélyalvási fázisban töltött időt, a szemmozgást és a hormontermelődést is.

A telihold valóban hatással volt az alvásra. Ebben az időszakban ugyanis az alanyok átlagosan 20 perccel kevesebbet aludtak és 5 perccel tovább tartott nekik álomba merülni.

Ez volt az első, valóban hitelt érdemlő tanulmány, amely igazolta a hold hatását az alvásciklusunkra.

 A nőkre is hat

Telihold előtt megfigyelhető, hogy sokkal nyugtalanabbul alszunk, illetve holdtölte előtti napokban álmatlanság is gyötörhet bennünket.  Feltételezik azt is, hogy a női ciklus menete is összefügg a Hold változásaival, a telihold "meghozza" vagy erősebbé teheti a menstruációs vérzést.

Jótékony bevonzás

Kedvező hatása, hogy az e napon gyűjtött gyógynövények hatása erősebb. Pénzhozó, vagy egyéb gyarapító varázslatokra a holdtöltét megelőző éjszaka a legalkalmasabb – mondja az ezzel foglalkozók és az ebben hívők. 
Ugyanakkor holdtölte idején érjük el testi és szellemi teljesítőképességünk csúcsát. Bár ilyenkor meggondolatlanná is válunk, tehát nem érdemes komoly döntéseket hozni.