Persze szerencsére, ha falopásról van szó. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a járványhelyzet ellenére is fokozni tudta fellépését a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyelete érdekében. Megvannak a 2021-ben folytatott ellenőrzések eredményei, mely az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális képet mutatják.

Megyék, nagyon magas kockázattal 

Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve megállapítható:

Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye a nagyon magas kockázatú megyékhez tartozik. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kockázati pontszám öt év alatt gyakorlatilag nagyon kis mértékben változott. Pest megyében 2019 kivételével folyamatosan nőtt a kockázat. Bács-Kiskun és Somogy megye szintén magas kockázati besorolást kapott. A két megye kockázati pontszáma öt év alatt lényegében nem javult.

Nézzük megyének a térképen

Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyék a közepesen magas kockázatú megyékhez tartoznak. Míg Hajdú-Bihar, Nógrád és Tolna megyék kockázati pontszáma öt év átlagában inkább romlott, addig Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéké inkább javult.

A hirdetésellenőrzések számának drasztikus emelésével a Nébih célja a fogyasztók átverésének megelőzése és a jogkövető faanyagkereskedők tevékenységének támogatása.